ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:43 CHP’li Kanko: Vatandaşa, diğer ülkelerin kabul etmediği ve gümrüklerden geri dönen gıdalar yediriliyor!
10:19 Küresel gıda fiyatlarında 18 ayın en hızlı artışı!
09:24 Enflasyon ATM’leri Nasıl Vuruyor? Kaynak: https://turk-internet.com/enflasyon-atmleri-nasil-vuruyor/
07:49  İzmirlinin öncelikli ihtiyaçlar listesi
07:31 Azerbaycan’ın JF-17 talebi: Türkiye kilit rol oynayabilir
07:15 Trump’ın Kongre Baskını Davasında Kritik Gelişme
07:01 Avusturya’da Özgürlük Partisi’nin Başarısı: Avrupa’da Aşırı Sağ Zaferlerine Bir Yenisi Daha Eklendi
06:37 Bakan Göktaş, “Kadına Yönelik Şiddet Araştırması’nın saha çalışmaları başlıyor”
06:21 Bakan Kurum’dan Kahramanmaraş’ta sanayi esnafına 1,5 milyon Tl’lik destek açıklaması
00:43 Yozlaşmanın İpuçları-3
00:39 TBMM’de ‘Geçen Hafta’
00:35 Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Türkiye’de ne diyorsak, BM kürsüsünde de aynı cümleleri kurmaktan asla çekinmiyoruz”
00:33 Antalya Altın Portakal Film Festivali başladı…
00:21 Adalet Bakanı Tunç, Azerbaycan’da çeşitli temaslarda bulundu
00:20 Denizden kıyıya sanat yolculuğu…
00:18 Kriter’in Eylül Sayısı’nda: İsrail Batı’yı Esir Aldı | Soykırım Devam Ediyor
00:09 Üniversite ve Yüksek Okul mezunu Türk gençlerini okul bittikten sonra onları bir araya getiren Inter Talenten Vakfı
00:07 TBMM Başkanı Kurtulmuş, CNN Türk’teki “Hafta Sonu” programında gündeme ilişkin soruları yanıtladı
00:05 CHP neden birinci parti olma konumunu kaybetti?
00:04 Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail’e ekonomik tedbir uygulayan yegane devlet biziz
TÜMÜNÜ GÖSTER →

10Haber’den Haber Turu!

10Haber’den Haber Turu!
18 Mayıs 2024
27
A+
A-

Hayırlı günler efendim, bugün 18 Mayıs 2024 Cumartesi

Dışarıda bulutlu da olsa kendinizi sokağa atma isteği veren bir hava var. (En azından İstanbul’da). Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün günlük tahmini de gördüklerimizi doğrular nitelikte. Yurt genelinde güzel bir gün geçireceğiz. Lakin önümüzdeki beş gün havanın ruh hali biraz gelgitli. Tahmin haberimizin başlığı durumu özetliyor: ‘Şemsiyeler havaya! Hem güneş hem de yağış var’.

10Haber’de bugün 82 haberimiz var. Köşe yazarlarımızın yazılarını, oyun ve bulmacalarımızı da işin içine dahil edersek 10Haber ekibi olarak değerli vaktinizi biraz çalmayı arzu ediyoruz.

UHA / İnternational News Agency

Olkan Özyurt - 10 Haber | LinkedIn

Olkan ÖZYURT, Gazeteci, Editör, 10Haber

Türkiye karanlığa boğuluyor

Gündemin yoğunluğu bir yana herhalde herkesin aklında 20 yaşındaki üniversite öğrencisi Ata Emre Akman var. Videolarını görmüşsünüzdür nasıl da gülüyor yüzü her şeye rağmen. Kurye olarak çalışırken Ata’nın nedensiz öldürülmesini hukuk sistemimiz sıradan bir cinayet olarak görebilir. Ama öyle değil. Türkiye’de karanlıkla aydınlık arasındaki mücadelesinin en net tezahürü.

Şöyle düşünün bir çocuk yetiştiriyorsunuz, üzerine titreyerek. Ülkesini seviyor, hayatı seviyor, efendi, dünyaya açık, yardımsever, sorumluluk sahibi, kimseye yük olmadan kendi ayakları üzerinde durmaya çalışıyor, emeğin değerini biliyor. Lakin suç ikliminde büyümüş bir başka çocuk geliyor ve nedensiz yere bu çocuğu öldürüyor. Katil zanlısı bu çocuk daha önce suça bulaşmış oysa. Ama suç işlemenin cezasızlığına inanmış. Çünkü sistem bu çocuğu her seferinde buna inandırmış.

Ata Emre Akman’ın annesi “Bunlar Türkiye’yi karanlığa boğuyor” diyor. Evet böyle böyle karanlığa boğuluyoruz. Önlem alınmazsa da karanlık her şeyin üzerini kaplayacak. Allah Ata’nın anne ve babasına çok büyük sabır versin. Empati kurmak bile çok zor. Toplumsal ve gündelik hayatımızın her aşamasına sinen şiddetin durdurulması için bir an önce hepimizin bir şey yapması gerekiyor. Yoksa Allah muhafaza karanlık gelip daha çok Ata’ları elimizden alır.

Motokuryeler: Çok öfkeliyiz, canımız çok acıyor

???? 10Haber’in ofisi Şişhane’de. Dün kuryeler Şişhane Meydanı’na geldiler Ata Emre Akman için seslerini duyurmaya çalıştılar. Çünkü Ata meslektaşlarıydı. Buse Çelebi yanlarına gitti hemen.”Bir arkadaşımızı, bir meslektaşımızın canice katledilmesine şahit olduk. Çok öfkeliyiz, canımız çok acıyor. Çalışırken ölmek istemiyoruz” dediler. Çarpıcı bir tablo koydular hepimizin önüne: Son 3 yılda 148 motokurye emekçisi çalışırken hayatını kaybetti. Bu da madalyonun bir başka yüzü.

Şiddet iklimi herkesi vurabiliyor

???? Şiddet iklimi sadece Türkiye’de hüküm sürmüyor dünyanın da başına bela. Ama mağdurları sadece biz sırandan insanlar olmuyoruz. Mesela bu şiddet iklimi gelip Slovakya’nın başbakan Robert Fico’yu da vurdu. Silahlı saldırıya uğradı. 71 yaşındaki saldıranın yazar ve şair olduğu anlaşıldı. Fico’nun politikalarını beğenmediği için silahla vurmuş başbakanı. Bu saldırı sonrası Polonya Başbakanı Donald Tusk, Slovak mevkidaşının uğradığı silahlı saldırının ardından ölüm tehditleri aldığını duyurdu. Yani şiddet herkesi vurabiliyor!

Bize böyle vekil lazım

???? Tüm bagajlarımızı, önyargılarımızı bir kenara bırakma zamanı aslında. Hayat da insana böyle durumlar yaratıyor. AK Parti Elazığ Milletvekili Prof. Dr. Erol Keleş bir siyasi kişilik. Ama böyle anlarda siyasi kişiliğini bir kenara bırakıyor. Mesela Ankara-Elazığ seferini yapan uçakta kalbi duran yolcuya müdahale ederek onu hayata döndürdü . Keleş, mart ayında da boğazına şeker takılan bir çocuğa Heimlich manevrasıyla kurtarmıştı. İnsan söz konusu olunca özellikle de insan hayatı siyaset bir kenara çekilmeli… Keleş’in davranışı bunun güzel bir örneği.

Sahalarda görmek istediğimiz hareket: Erbaş geri adım attı Audi A8’i bıraktı

???? Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın makam arabası sevdası hepimizin malumu. Kamuda tasarruf tedbirleri hayata geçirilirken Audi A8 marka bir otomobil talep etmesi kamuoyunda tepki çekti ve çok eleştirildi. Günler süren sessizlik bozuldu. Erbaş ‘geri adım’ attı. Diyanet, kullanılan Audi A8 aracını iade ettiğini duyurdu. İşte sahalarda görmek istediğimiz hareket bu. Tasarrufta da ortaklaşmalıyız, kimse toplumsal yaşamdan azade değil!

Erkan Yolaç’ı kaybettik

???? Kolektif hafızamıza yer etmiş bir kişilikti Erkan Yolaç. Hastaydı tedavi görüyordu, dün haberi geldi, 89 yaşında yaşamını yitirdi. ‘Evet-Hayır’ yarışmasıyla yerleşmişti hafızamıza. Enerjisi yüksek olduğu için oturup haber sunamadığını, bunun için böyle bir yarışma sunduğu anlatmıştı yıllar önce.

Demirtaş: Demek ki yumuşama, normalleşme Kürtleri ve dostlarını kapsamıyor

???? Yıllar süren Kobani Davası sona erdi. Selahattin Demirtaş, Kobani olaylarını kışkırtma suçlamasından beraat etse de 42 yıl ceza aldı. Demirtaş’tan ilk açıklama da dün geldi: “Sadece düşüncelerimden, söylediklerimden 42 yıl ceza verilmiş. Demek ki yumuşama, normalleşme Kürtleri ve dostlarını kapsamıyor.” Karara bir tepki de Avrupa Parlamentosu’ndan geldi. AP Türkiye Daimi Raportörü Nacho Sánchez Amor, Kobani Davası’nda verilen cezalarla ilgili olarak  “İşlevsiz bir yargı sistemi Türkiye’nin güvenilirliğinin altını oyuyor” dedi.

Çetin Doğan: Af söz konusu değil anayasanın gereği

???? Gündemin önemli gelişmelerinden biri de 28 Şubat davasında yaşları 80 ve üzeri olan beş generalin cezalarının Erdoğan’ın imzasıyla kaldırılması Malum konu Özel-Erdoğan görüşmesinde de gündeme gelmişti. Afla tahliye olan Çetin Doğan açıklama yaptı “Af söz konusu değil, Cumhurbaşkanı geç de olsa anayasayı uyguladı” dedi Lakin affedilen sadece generaller değildi. 31 Mart 2019’da Malatya’nın Pütürge ilçesinde Saadet Partisi’nin iki müşahidini öldürenlerden Belediye Başkanı Mikail Sülük’ün babası Hacı Sülük de affedildi.

ABD Temsiciler Meclisi’nden Biden’a İsrail tepkisi

???? Siyasetten dünya gündemine geçiyorum. ABD Temsilciler Meclisi, ABD’nin İsrail’e silah satışı konusunda Biden yönetimine baskı yapmak için hazırlanan Cumhuriyetçi Parti destekli tasarıyı kabul etti. Satışı yakın zamanda askıya alan Biden’ın artık böyle bir imkanı kalmayacak.

Putin: İstanbul anlaşmaları müzakerelerin temeli olabilir

???? Biden ile ilgili bir haber verdik. Sırada Putin var. Putin, ordusunun geniş kapsamlı bir operasyon başlattığı Ukrayna’nın Harkiv bölgesinde bir tampon bölge oluşturduğunu, burayı ele geçirme planlarının olmadığını söyledi. Sonra da ağzındanki baklayı çıkardı “İstanbul anlaşmaları müzakerelerin temeli olabilir.”

Yazar Orhan Pamuk: İçimdeki ressamı öldürmeye çalıştım

???? Orhan Pamuk Nobel Edebiyat Ödüllü bir yazar. Lakin içinde ressam kişiliği de var. Meğer o ressamı öldürmek istemiş. Dün akşam uzun kuyruklar oluşan Münih’teki Lenbachhaus Müzesi’ndeki sergi açılışında bunu itiraf etti! Görünen o ki başarılı olamış!

Cannes’da Oscar’a göz kırpan bir film: Furiosa, Bir Mad Max Destanı

???? Sinemanın kalbi Cannes Film Festivali’nde atıyor. Ahmet Boyacıoğlu da 10Haber formasıyla Cannes’dan bildiriyor. Cannes’da usta sinemacı George Miller’ın ‘Furiosa, Bir Mad Max Destanı’ yarışma dışı gösterildi. Serinin bir önceki filmi de Cannes’da gösterilmiş altı Oscar almıştı. Boyacıoğlu filmi beğenmiş “Bu filmin de şimdiden Oscar’larına göz kırptığı söylenebilir” diyor.

Mersin’de başlayan hikaye Mersin’de bitti: Başarılarla dolu bir kariyer, Merve Aydın

???? 14 yaşında A takım kariyeri başlayan Merve Aydın, iki sene üst üste EuroLeague şampiyonu olmasının ardından kariyerini noktaladı. Başarılı basketbolcu bu yolculukta yaşadıklarını 10Haber’den Kutluhan Kocadağ’a anlattı.

‘Her yerim ağrıyor, kolum kalkmıyor’ diyenlerin hastalığı: Fibromiyalji

???? En az üç aydır yaygın vücut ağrılarınız mı var? Geceleri deliksiz uyuyamıyor, sabahları yorgun mu uyanıyorsunuz? Dinlenseniz de yorgunluğunuz geçmiyor mu? Fibromiyalji ile karşı karşıya olabilirsiniz. Özgür Gökmen Çelenk Prof. Dr. Dilşad Sindel  ile konuştu. Belki siz de bu dertten mustarip olabilirsiniz.

Efendim bu haftalık bu kadar. Sürçü lisan ettiysek affola.

Sevdiklerinize sarılmayı unutmayın.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.