ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:43 CHP’li Kanko: Vatandaşa, diğer ülkelerin kabul etmediği ve gümrüklerden geri dönen gıdalar yediriliyor!
10:19 Küresel gıda fiyatlarında 18 ayın en hızlı artışı!
09:24 Enflasyon ATM’leri Nasıl Vuruyor? Kaynak: https://turk-internet.com/enflasyon-atmleri-nasil-vuruyor/
07:49  İzmirlinin öncelikli ihtiyaçlar listesi
07:31 Azerbaycan’ın JF-17 talebi: Türkiye kilit rol oynayabilir
07:15 Trump’ın Kongre Baskını Davasında Kritik Gelişme
07:01 Avusturya’da Özgürlük Partisi’nin Başarısı: Avrupa’da Aşırı Sağ Zaferlerine Bir Yenisi Daha Eklendi
06:37 Bakan Göktaş, “Kadına Yönelik Şiddet Araştırması’nın saha çalışmaları başlıyor”
06:21 Bakan Kurum’dan Kahramanmaraş’ta sanayi esnafına 1,5 milyon Tl’lik destek açıklaması
00:43 Yozlaşmanın İpuçları-3
00:39 TBMM’de ‘Geçen Hafta’
00:35 Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Türkiye’de ne diyorsak, BM kürsüsünde de aynı cümleleri kurmaktan asla çekinmiyoruz”
00:33 Antalya Altın Portakal Film Festivali başladı…
00:21 Adalet Bakanı Tunç, Azerbaycan’da çeşitli temaslarda bulundu
00:20 Denizden kıyıya sanat yolculuğu…
00:18 Kriter’in Eylül Sayısı’nda: İsrail Batı’yı Esir Aldı | Soykırım Devam Ediyor
00:09 Üniversite ve Yüksek Okul mezunu Türk gençlerini okul bittikten sonra onları bir araya getiren Inter Talenten Vakfı
00:07 TBMM Başkanı Kurtulmuş, CNN Türk’teki “Hafta Sonu” programında gündeme ilişkin soruları yanıtladı
00:05 CHP neden birinci parti olma konumunu kaybetti?
00:04 Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail’e ekonomik tedbir uygulayan yegane devlet biziz
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Kosova Cumhuriyeti’nden Haberler!

Kosova Cumhuriyeti’nden Haberler!
13 Mayıs 2024
17
A+
A-

Kosova Cumhuriyeti’nden, saygın ve güvenilir, tarafsız kardeş yayın kuruluşu KosovaPort Haber Ajansı’nın başarılı Genel Yayın Yönetmeni Gazeteci Ela KASAP, UHA / İnternational News Agency’ın Türkiye’deki okurları için KosovaPort’ta yer alan önemli haberleri paylaştı.

UHA İnternational News Agency

Gazeteci Ela KASAP’ın hazırladığı “Kosova Cumhuriyeti’nden Haberler!” başlıklı Haber Bülteni şöyle:

*** Yunanistan Başbakanı Kiriakos Mitsotakis’ten ziyaret öncesi Türkiye açıklaması

ZİYARET ÖNCESİ MİTSOTAKİS’TEN TÜRKİYE AÇIKLAMASI

Yunanistan Başbakanı Kiriakos Mitsotakis, bugün Türkiye’ye ziyarette bulunacak.

İki ülke arasındaki tansiyonun yükselmesi ihtimaline ilişkin konuşan Mitsotakis, “Uluslararası hukuk ve iyi komşuluk ilişkileri doğrultusunda diyalog yoluyla” çözülmesi gerektiğini söyleyerek “Birbirimiz hakkında konuşmak yerine birbirimizle daha fazla konuşmalıyız diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

KOSOVAPORT-KOSOVANIN HABER PORTALI

“ÇOK GÜÇLÜ BİR BAĞ”

Yunanlılar ve Türkler arasındaki bir diğer güçlü bağın lezzetli yemekler ve lezzetlere aşinalık olduğuna değinen Mitsotakis “Lezzetli yemekler ve lezzetlere aşinalık, Yunanlar ve Türkler arasında çok güçlü bir bağ. Aynı şey Türkiye için de geçerli. Bir yemek tutkunu olarak, deneyimlerime dayanarak size Atina’nın çok canlı bir gastronomi ortamına sahip olduğunu, geleneksel Yunan mutfağını daha da ileriye götürdüğünü, yeni olasılıkları deneyip keşfedebildiğini söyleyebilirim. Şehirler yaşayan organizmalardır, değişir ve gelişirler. Modern Atina, yalnızca görkemli bir antik geçmişe sahip bir metropol değil, aynı zamanda geçmişle gelecek arasında köprü kuran dinamik bir şehir” diye konuştu.

“BU PROGRAMIN BAŞARISINDAN ÇOK MUTLUYUM”

Başbakan Mitsotakis, Yunanistan’ın, 10 ada için Türk vatandaşlarına yönelik ekspres vize uygulaması başlatmasına ilişkin “10 Yunan adasına yönelik “kapıda vize” programının Schengen kurallarından bir muafiyet olduğunun altını çizmeliyim; Yunan hükümetinin Avrupa Komisyonu ile başarıyla müzakere ettiği bir muafiyet. Felsefesi, Türkiye kıyılarına feribot bağlantısı olan Yunan adalarına kısa ziyaretlerdir. Kurallardan muafiyet olarak Komisyon ile yapılan anlaşmada açıkça tanımlanmıştır ve genişletilemez. Bu programın başarısından çok mutluyum. Hem Yunan adalarının güzelliklerinin tadını çıkarmak isteyen Türk vatandaşları hem de bölge halkı için bir kazan-kazan. Bu program, halklar arası temaslar, diplomasi ve karşılıklı yarar sağlayan iş birliği için bir model” dedi.

KOSOVAPORT-KOSOVANIN HABER PORTALI

İKİLİ İLİŞKİLER VURGUSU

Yunan-Türk İş Konseyi’ne yönelik konuşan Yunanistan Başbakanı, önceliğinin “İnşaat, altyapı, dijitalleşme ve tarım ürünlerine doğrudan yatırımların artırılması” olduğunu söyledi ve “Cumhurbaşkanı Erdoğan’la iş dünyalarımızı bir araya getirecek bir araç olarak Yunan-Türk İş Konseyi kurma kararımızın ikili ekonomik ilişkilerimizin tüm potansiyelini ortaya çıkarabileceğine inanıyorum” ifadelerini kullandı.

“YENİ BİR DİNAMİĞİ ORTAYA ÇIKARACAK”

Mitsotakis, 10 yıl sonrası için Türk-Yunan ilişkilerine dair beklentileri hakkında “2 komşu ülkenin ticarette, ekonomide işbirliği yaptığını, ortak girişimler başlattığını, çağımızın büyük zorlukları üzerinde birlikte çalıştığını görmek isterim. Halklar arasındaki bağların daha da güçleneceğini ve Ege’nin her iki kıyısındaki hükümetlere bağımlı olmayacağını umuyorum. İlişkilerimizde, Doğu Akdeniz’de barış ve güvenlikte yeni bir dinamiği ortaya çıkaracak olan Ege ve Doğu Akdeniz’deki deniz yetki alanlarının sınırlandırılması meselesiyle ilgili farklılığımızı halledeceğimizi umuyorum. Ama o noktaya ulaşamasak bile, dileğim şu ki, bundan on yıl sonra ilişkilerimizde yeni ve kalıcı bir sayfa açmış olacağız: Gerginlik ve kriz olmadan, dürüstlüğe, karşılıklı saygıya ve anlayışa dayalı bir sayfa” dedi.

*** Kosova Başbakanı Albin Kurti, muhalefetten beklediği yanıtı alamadı

KURTİ, MUHALEFETTEN BEKLEDİĞİ YANITI ALAMADI

Kosova Başbakanı Albin Kurti, parlamentodaki üç muhalefet partisinin, PDK, LDK ve AAK liderlerini, bahar sezonu için yasama gündeminin yerine getirilmesini görüşmek üzere bugün çalışma yemeğine davet etti.

Başbakan Kurti, üç muhalefet partisine gönderdiği davette, parti başkanları ve parlamento grup başkanlarıyla görüşmesinin nedeninin yasama gündeminin yerine getirilmesine yönelik adımları görüşmek olduğu belirtildi.

Kosova Demokrat Partisi PDK sözcüsü Faton Abdullahu, parti genel başkanı Memli Krasniqi’nin de toplantıya katılacağını söyledi.

KOSOVAPORT-KOSOVANIN HABER PORTALI

PDK sözcüsü ayrıca, PDK olarak tutumlarının açık ve net olduğunu, Kosova’nın her alanda krizde olduğunu ve tek çıkışın bir an önce yapılması gereken erken parlamento seçimleri olduğunu da sözlerine ekledi.

LDK Genel Başkanı Lumir Abdixhiku, Kurti’nin muhalefet ile uzlaşı yoluna gitme girişimini geç kalmış olarak değerlendirdi.

Yasama gündeminin yerine getirilmesine ilişkin davette dile getirilen konuya ilişkin Abdixhiku, bunun siyasi partilerin ve siyasi temsilcilerin oluşturduğu Meclis Başkanlık Kurulunda görüşülecek bir konu olduğunu kaydetti.

Kurti’nin davetine AAK Genel Başkanı Ramush Haradinaj da olmsuz yanıt vererek, başbakanın görüşmek istediği konunun Parlamento Grup Başkanlarının sorumluluğunda olduğunu ifade etti.

Kurti, aldığı yanıtların ardından herkesin bir araya gelmesinin en doğrusu olacağını düşündüğünü söyledi.

Kurti, “Herkesle istişare etmek istiyorum ve hep birlikte görüşmemizin en iyisi olacağını düşündüm. Ben her zaman açığım ve hazırım. Bunu geçmişte de gösterdim, önümüzdeki günlerde, haftalarda, aylarda da göstereceğim.” dedi.

KOSOVAPORT-KOSOVANIN HABER PORTALI

Kosova Meclisi’nde aylardır yeterli çoğunluk sağlanamadığı için uluslararası anlaşmalar onaylanamıyor.

Muhalefet, ülkedeki siyasi durum ve iç meselelerde fikir birliği sağlanamaması nedeniyle oylamayı boykot ediyor.

***Kuzey Makedonya’nın yeni cumhurbaşkanı göreve başladı

KUZEY MAKEDONYA’NIN YENİ CUMHURBAŞKANI GÖREVE BAŞLADI

Kuzey Makedonya’da 8 Mayıs’ta düzenlenen cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turunu kazananı Gordana Siljanovska Davkova, ülkenin ilk kadın cumhurbaşkanı olarak görevine başladı.

Siljanovska Davkova için Kuzey Makedonya Meclisinde yemin töreninin düzenlendiği özel oturum yapıldı. Oturuma, yargı ve yürütmeden üst düzey temsilciler, dini liderler ve Türkiye’nin Üsküp Büyükelçisi Fatih Ulusoy da dahil olmak üzere yabancı ülkelerin büyükelçileri katıldı.

Oturumda yaptığı konuşmada, Siljanovska Davkova, Makedonya Cumhurbaşkanı görevini bilinçli ve sorumlu şekilde yerine getireceğini belirterek, “Anayasaya ve yasalara saygı göstereceğim ve Makedonya’nın egemenliğini, toprak bütünlüğünü ve bağımsızlığını koruyacağım.” dedi.

Siljanovska Davkova, hiçbir ayrım gözetmeksizin herkesin cumhurbaşkanı olacağını vurgulayarak, ataerkilliğin hala mevcut olduğunu kaydettiği Balkanlar’daki ve ülkesindeki kadınlara ilham vermeyi amaçladığını söyledi.

Yeni cumhurbaşkanının, ülkenin anayasal ismi olan “Kuzey Makedonya”yı kullanmaması dikkati çekerken, Yunanistan’ın Üsküp Büyükelçisi Sophia Philippidou konuşmanın devam ettiği esnada oturumun düzenlendiği Genel Kurul Salonu’nu terk etti.

KOSOVAPORT-KOSOVANIN HABER PORTALI

Devir teslim töreninin ardından Stevo Pendarovski’den görevi devraldı

Meclisteki oturumun ardından Cumhurbaşkanlığında düzenlenen devir teslim töreninde, Siljanovska Davkova görevi eski cumhurbaşkanı Stevo Pendarovski’den devraldı. Oyların yüzde 64,14’ünü almıştı.

*** ABD askerlerinden mesaj: Kosova’yı korumak için canlarımızı feda etmeye hazırdık

ABD ASKERLERİNDEN MESAJ: KOSOVA’YI KORUMAK İÇİN CANLARIMIZI FEDA ETMEYE HAZIRDIK

Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani ABD temasları çerçevesinde, Teksas Ulusal Muhafızlar Birliğini ziyaret etti. Osmani, ABD askerlerinin Kosova’ya ilettikleri mesajı da paylaştığı bir bildiri yayımladı. Osmani, paylaşımnda şu ifadelere yer verdi:

“Geçen yıl Sırbistan’ın saldırısı sırasında Kosova’da görev yapan Teksas Ulusal Muhafızları’nın Amerikan askerlerinden duyduğumuz mesaj, “Kosova Cumhuriyeti’ni korumak için canlarımızı vermeye hazırdık”.

KOSOVAPORT-KOSOVANIN HABER PORTALI

Amerikan ordusunun kadın ve erkekleri 25 yıl boyunca özgürlük ve barışa bağlılıkla hizmet ettiler ve bugün bile ülkemizin ve sınırlarımızın savunulmasında yanımızda yer almaya devam ediyorlar.  Bu nedenle dün Kosova halkı adına şükranlarımı sunmak için onları ziyaret ettim.

Kosova bu desteğe sahip olduğu için minnettardır.”

***

Gazeteci* Ela KASAP, KosovaPort

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.