ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
18:36 “Ben Benim” adı ile Sanatçı Yücel Kale’nin sergisi BonVivant İzmir’de açıldı
12:44 Bazı CHP milletvekillerinin Meclis’te İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’yı engellemeye yönelik provokasyonuna tepkiler sürüyor
12:15 Bakan Yerlikaya: Yasa dışı bahisle ilgili 9 bin 780 tutuklama yaptık
12:07 Türkiye, yağışlı sistemin etkisine giriyor
11:57 ‘Yenidoğan çetesi’ davasında savunmalar sürüyor
09:57 ABD’ye iş ve yeni hayat hayaliyle gelen Türkler arasında kayıp vakaları dikkat çekiyor
06:48 Erdoğan: “Trump’ın savaşları bitirme söylemine inanmak istiyor, adımlar atmasını bekliyoruz”
06:23 AB’nin 5 büyük üyesinden Ukrayna’ya destek: “ABD yardımı azaltırsa mali ve askeri yardıma hazırız”
00:47 Kongo’nun İstanbul Fahri Konsolosu İlyas Keskin
00:32 Suriye: “İsrail’in Palmira kentine düzenlediği saldırıda 36 kişi öldü”
00:26 Yunanistan’da hayat pahalılığını protesto için işçiler 24 saatlik genel greve gitti, halk sokağa indi
00:15 ABD Temsilcisi Hochstein Hizbullah’la ateşkes sağlamak üzere İsrail’e gidiyor
00:13 ABD Ukrayna’ya 275 milyon dolarlık yeni askeri yardım açıkladı
12:46 Nizip Ticaret Odası, Gaziantep Oda/Borsaları ortak meclis ve istişare toplantısına katıldı
12:02 Nizip TOBB Ortaokulu ile eğitimde yeni bir adım atıyor
11:44 TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’ndan Nizip Ticaret Odası’na ziyaret 
11:25 Sosyal medya platformları karşılıklı küfür ve hakaret arenası olmamalıdır
09:29 Ukrayna ilk kez Rusya topraklarına ABD’nin verdiği uzun menzilli füzeler fırlattı
09:27 Zeynep Sönmez: ‘Kupayı kaldırırken yaptıklarımın mutluluğu kadar vazgeçtiklerimin duygusallığını da yaşıyorum’
08:09 Rusya’daki Kuzey Kore askerleriyle ilgili neler biliniyor?
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Budapeşte’ye ‘Geliştirilmiş Stratejik Ortaklık’ Ziyareti

Budapeşte’ye ‘Geliştirilmiş Stratejik Ortaklık’ Ziyareti
22 Aralık 2023
31
A+
A-

* Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın heyetiyle dün (18 Aralık 1923) Budapeşte’deydik. Bu ziyaret Erdoğan’ın 2023’te Macaristan’a ikinci ziyareti.

* Önceki ziyaret 20 Ağustos’ta Macaristan’ın kuruluş günü kutlamalarına katılım için yapılmıştı. Yine, Macar Cumhurbaşkanı Novak ve Başbakan Orban da bu yıl Türkiye’yi ziyaret etmişlerdi.

* Dünkü ziyaret 18 Aralık 1923’te Türkiye ile Macaristan arasında imzalanan Dostluk Anlaşması’nın yüzüncü yılına denk geldi…

UHA / İnternational News Agency

Türk bayrağı ve Atatürk siluetiTürkiye’nin, saygın, güvenilir, bağımsız, tarafsız düşünce ve yayın kuruluşu SETA Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı Genel Koordinatörü Prof. Dr. Burhanettin DURAN yaptığı değerlendirmede, ziyarette Erdoğan’ın Novak ve Orban ile ikili görüşmelerinin yanı sıra 8 bakanın katılımı ile 6. Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konsey toplantısının gerçekleştirildiğini söyledi.

Prof. Dr. Burhanettin DURAN, 2024 Türk-Macar Kültür Yılı’nın açılışının da yapıldığını belirterek, Macar tarafının at, Türk tarafının da Togg hediyesi sunduğunu açıkladı.

2013’teki ilk YSDK Toplantısı’ndan itibaren Ankara ile Budapeşte arasında birçok konuda güçlü bir işbirliği perspektifinin öne çıktığına vurgu yapan Prof. Dr. DURAN, ikili Türk-Macar ilişkilerinin “geliştirilmiş stratejik ortaklık” aşamasına vardığını dile getirdi.

Türkiye’nin, Macaristan’ın NATO, OECD ve DTÖ’ye girişini desteklerken; Macaristan’ın, Türkiye’nin AB üyeliğinin önde gelen savunucularından olduğunu ifade eden Prof. Dr. Burhanettin DURAN, şunları söyledi:

Ayrıca Macaristan, 2018 yılından beri Türk Devletleri Teşkilatı’nın gözlemci üyesi durumunda. Erdoğan- Orban arasındaki lider diplomasisi iki ülkenin bazı kritik konularda dayanışmasını beraberinde getirdi. AB’nin geleceği, terörle mücadele, göçmenler, enerji güvenliği ve Rusya ile ilişkiler gibi.

Mayıs 2023 seçimleri öncesinde “Erdoğan’ın kazanması için dua ediyorum” diyen Orban’ın, Erdoğan’ın seçim zaferini ilk tebrik eden ve yemin törenine katılan hükümet başkanları arasında olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Burhanettin DURAN, Orban’ın, Türkiye’nin Avrupa (AB) için öneminin en fazla farkında olan Avrupalı siyasetçilerin başında geldiğini açıkladı.

Prof. Dr. DURAN, “Nitekim birçok Avrupa başkentinin aksine Budapeşte, 2019 Barış Pınarı Harekâtı’na destek vermişti. Bu harekâtın Avrupa’ya daha fazla düzensiz göçü engelleyeceği fikrini savunan Orban, AB’den Suriye’nin kuzeyinde altyapı oluşturması için Türkiye’ye finansal destek vermesini istemişti. Yine İsveç’in NATO’ya katılımı konusunun Türkiye ve Macaristan parlamentolarında olması da bir tesadüf sayılmamalı” dedi.

Ankara ile Budapeşte arasındaki ileri stratejik ortaklığın alanları olarak savunma, enerji ve ticaretten bahsedilebileceğinin altını çizen SETA Genel Koordinatörü Prof. Dr. Burhanettin DURAN, Macar ordusunun modernizasyonunun 2026’ya kadar tamamlanmasının beklenildiğini ve bunun da iki ülke arasında savunma ortaklıklarının daha ileri taşıma fırsatı sunduğunu anlattı.

Ejder Yalçın zırhlı araçlarının Macaristan’da üretilmesi kararlaştırılırken SİHA satışı da bir süredir gündemde” olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Burhanettin DURAN, bu ziyarette ikili ticaret hacmini 6 milyar dolara taşıyacak anlaşmaların da imzalandığına dikkat çekti.

Prof. Dr. DURAN, enerji konusuna gelince, bu yıl BOTAŞ ve MVM arasında doğalgaz ihracatının (300 milyon metreküp) anlaşmasının da imzalandığını, ayrıca, Türkakım’ın iki ülke enerji denklemine daha güçlü şekilde katılımının ve genişletilmiş LNG ihracat anlaşmalarının da söz konusu olabileceğini dile getirdi.

İkili ilişkileri daha ileri taşıyan bu ziyaretin, Türkiye ve Macaristan arasındaki giderek ortaklaşan bir siyasi perspektife de işaret ettiğine vurgu yapan SETA Genel Koordinatörü Prof. Dr. Burhanettin DURAN,  Türkiye’nin stratejik otonomisinin Macaristan tarafından örnek alındığının söylenebileceğini anlattı.

Budapeşte’nin AB içindeki muhalif konumu ve “Doğu açılımı” bunun bir işareti olarak görülebilir” diyen Prof. Dr. Burhanettin DURAN,  “Son BM Genel Kurulu’ndaki Gazze oylamasında Macaristan’ın çekimser konuma geçmesi de en farklı davranılan bir politikada yakınlaşma olarak görülebilir” diye kaydetti.

Gazeteci* Ataner YÜCE

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.