Tarıma Destek Hız Kesmiyor, Krediler 455 Milyara Çıkacak

Turkuvaz Medya Grubu tarafından düzenlenen Türkiye Tarım Zirvesi, A Para Yayın Koordinatörü ve A Haber Ekonomi Müdürü Özlem Doğaner’in moderatörlüğünde gerçekleşen ‘Tarımın Finansmanı ve Tarım Sigortası’ paneliyle sona erdi.
UHA / İnternational News Agency
Panelin konuşmacıları arasında Ziraat Bankası Tarımsal Bankacılık Grup Başkanı Serpil Günal, Kredi Kayıt Bürosu Ürün Yönetimi ve Geliştirme Direktörü Serkan Siyasal ve TARSİM Yönetim Kurulu Üyesi ve TARSİM Genel Müdürü Bekir Engürülü yer aldı.
Ziraat Bankası Tarımsal Bankacılık Grup Başkanı Serpil Günal, “160’ıncı yılımızı kutluyoruz. Tarımın olduğu her yerde Ziraat Bankası var” dedi.
Tarımda hiç hız kesmediklerinin altını çizen Günal, “425 milyar TL civarı kredi kullandırdık. Kredilerin yüzde 86’ı sübvansiyonlu kredi, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından destekleniyor. Kredi faizlerinin yüzde 71’i bakanlığımız tarafından ödeniyor. 80-90 milyar TL civarı kredimiz de sıfır faizli. Kredilerimizin yüzde 70’i işletme, yüzde 30’u yatırım kredisi. Bizim için tarım ekosistemi çok önemli. Bu strateji kapsamında bu sene yaklaşık 980 bin müşterimize 335 milyar TL kredi kullandırdık. Ve 2024’te de yine tarımın finansmanının tek bankası olmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Ziraat Bankası Tarımsal Bankacılık Grup Başkanı Serpil Günal, “İnşallah yakın zamanda da uygulamaya alacağız. Yıl sonunda kredi bakiyesi anlamında 455 milyar liraya ulaşmış olacağız. Genç ve kadın çiftçilerimiz için de paketlerimiz var. Bunlar da toplamda 66 milyarı geçiyor. Bu kredileri vermeye devam edeceğiz.”
Yapay zekayla çiftçinin ihtiyaçları tespit edilecek
Kredi Kayıt Bürosu Ürün Yönetimi ve Geliştirme Direktörü Serkan Siyasal da, değerlendirmelerinde şunları söyledi: “Ülkemizde tarıma Ziraat Bankası dışında diğer bankalarımızın ilgisi çok fazla değil. Bunun temel nedeni de tarım kredisi vermenin ciddi bir uzmanlık gerektirmesi ve diğer kredi türlerine göre ekstra verileri olması. Ama diğer bankalarımızın da tarımı desteklemesi çok önemli. Biz önemli bir çalışma daha yapıyoruz. Tarım saha araştırması yapıyoruz” dedi.
Sigortada son günü beklemeyelim
TARSİM Yönetim Kurulu Üyesi ve TARSİM Genel Müdürü Bekir Engürülü de, çiftçilerin tüm faaliyetlerini en ideal şekilde yapsalar bile açık alan arazide yaşanabilecekleri kimsenin tahmin edemeyeceğini hatırlattı.
Engürülü, “Çiftçinin kendisinin kontrol edemeyeceği risklerle karşılaştığı zaman tarım sigortasına ihtiyacı var. Tarımsal üretimle birlikte meydana gelecek riskler için tebrik alınmalı. Örneğin yaz aylarında elektrikte dalgalanmalar oluyor. Özellikle kümes hayvancılığında bu çok büyük bir risk. Ya da sel hayvanları alıp götürüyor. Neyse ki zararları ödeyebilecek bir mekanizma var Türkiye’de.” dedi.
Gazeteci* Emre Ertetik