ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:48 TBMM’de yoğun mesai başlıyor: İşte gündem maddeleri…
00:34 Katil İsrail Beyrut’u şimdiye kadarki en ağır bombardımanla vurdu
00:32 İzmir Körfezi’ne ‘nefes’ olacak eylem planı bugün açıklanacak
00:30 Türkiye’den Bosna Hersek’e yardım eli
00:29 7 Ekim’in yıldönümü öncesinde dünyanın dört bir yanında Filistin yanlısı gösteriler düzenlendi
00:28 Bağımsız milletvekili Nadir Bedir, “Savaş bittikten sonra Hizbullah ile oturup konuşmalıyız”
00:25 Irak ve Suriye’nin kuzeyinde 4 terörist etkisiz hale getirildi
00:20 Bakan Fidan Lübnan Başkakanı Mikati ile görüştü
00:10 Bakan Göktaş: Şiddetin kök nedenlerini ortadan kaldırmak için çalışmaları sürdüreceğiz
00:03 Astana Zirvesi; Şanghay İş Birliği Örgütü Büyüyor mu?
00:02 Irak’ın kuzeyinde 12 terörist etkisiz hale getirildi
15:29 İsrail Türkiye Sınırına Yanaşır mı?   
10:43 CHP’li Kanko: Vatandaşa, diğer ülkelerin kabul etmediği ve gümrüklerden geri dönen gıdalar yediriliyor!
10:19 Küresel gıda fiyatlarında 18 ayın en hızlı artışı!
09:24 Enflasyon ATM’leri Nasıl Vuruyor? Kaynak: https://turk-internet.com/enflasyon-atmleri-nasil-vuruyor/
07:49  İzmirlinin öncelikli ihtiyaçlar listesi
07:31 Azerbaycan’ın JF-17 talebi: Türkiye kilit rol oynayabilir
07:15 Trump’ın Kongre Baskını Davasında Kritik Gelişme
07:01 Avusturya’da Özgürlük Partisi’nin Başarısı: Avrupa’da Aşırı Sağ Zaferlerine Bir Yenisi Daha Eklendi
06:37 Bakan Göktaş, “Kadına Yönelik Şiddet Araştırması’nın saha çalışmaları başlıyor”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Yine dertleştik!

Yine dertleştik!
2 Mayıs 2023
519
A+
A-

Kosova Cumhuriyeti’nin tanıtımında önemli katkılarda bulunan ve Kosovalıların sesi olan saygın, bağımsız, KosovaPort’ Haber Portalının kurucu ve yazarı Ercan KASAP, kendi köşesinde okuyucuları içinYine dertleştikbaşlıklı bir yazı kaleme aldı.

İşte Ercan KASAP’ın ‘Yine dertleştikbaşlıklı yazısının tamamı:

Nicholas Abbott on Twitter: "Yesterday afternoon I had a very informative meeting with DPM Emilija Redzepi to discuss minority relations in ???????? & the challenges communities face. We continue to provide practical

                                             [ Emilija Redžepi]                                                                 [Sevil Liman Kazaz]

Topluluklar ve İnsan Haklarından  Sorumlu Kosova Başbakan Yardımcısı Emilija Redžepi’yi takdir etmek lazım. Yaklaşık bir yıl içinde  Kosova’da Türk Topluluğunun kanaat önderlerini  ikinci kez bir araya getirerek, sorunların masaya yatırılmasına vesile oldu. Kosovalı Türk aydınlarla toplantıların tertiplenmesinde, başbakan yardımcısının siyasi danışmanı Sevil Liman Kazaz’ın da katkıları büyük.

Türk siyasi partileri, dernekler, sivil toplum örgütleri, Türkçe medya kuruluşları temsilcileri, öğretmen, doktor gibi  farklı meslekteki aydınların katıldığı ilk toplantı 2022 yılının Temmuz ayında yapılmıştı.

İkinci toplantı geçen Salı günü gerçekleştirildi. Genelde her kesimi temsil eden Türk aydınları toplantıda yer aldı.

İki toplantıya da Kosova Başbakanı Albin Kurti katılım sağladı.

Her iki toplantı biribirinden çok farklı değildi.

Çünkü, önceki toplantıda ortaya atılan sorunların çözüme kavuşturulup kavuşturulmadığı konusunda bir değerlendirme yapılması yerine, Türklerin karşı karşıya kaldığı sorunlardan yine teker teker bahsedildi.

Anlaşılan yine bir nevi dertleşmek yaşandı. Sadece dertleşmek mi?

Aslında, toplantılarda kaçınılmaz olarak, aydınlar, birçok konu hakkında  şikayetçi oldu,  az çok taleplerde bulundu, tabi dertleşmek te eksik olmadı. Türklerin içinde bulunduğu durum değerlendirilmesi yapıldı, eğitim, kültür, dil kullanımı, ekonomi, istihdam gibi alanlarda yaşanan sıkıntıların devam ettiğine dikkat çekildi, somut ve etkili çözümlere başvurulması talep edildi.

Velhasıl toplantı formatında bir değişiklik yoktu. İlk toplantıda olduğu gibi ikinci toplantıda da katılımcılar, istihdamdan, eğitime kadar yapılan haksızlıklar ile Türk halkının Anayasa ile güvence altına alınmış haklarının ihlallerinden konuştu, eğitim, istihdam, kültür, medya ve diğer alanlarda yaşanan sıkıntılara çare bulunmasını talep etti.

Olmaması gereken bazı düşündürücü hadiselerden de bahsedildi.

Ancak her iki toplantı arasında geçen yaklaşık bir yıllık süre içinde, Kosovalı Türkleri yoran sorunların üstesinden gelinmesinde ciddi bir değişiklik olmadığı anlaşıldı.

Çünkü sorunların dimdik ayakta durduğu ortaydı, yapılan konuşmalara bakıldığında. Sıkıntı, haksızlık, sorun ve engellere çözüm bulunmasında varılan  sonuç tatmin etmiyor.

-Dolayısıyla, sorunlara çözüm bulunması konusunda sözün bittiğini ve eyleme geçilmesi gerektiği, başta başbakan olmak üzere hükümet ve Türkleri temsil edenlere bir mesaj olarak iletildi.

Çünkü karşı karşıya kalınan sorunlar çözülemeyecek türden değil.

En büyük sıkıntı, hükümeti çözüme odaklanmasını sağlamak. Hükümeti, sorunları çözmekte kararlıyız diyorsa, buna teşvik etmek lazım. Bu konuda hükümet ortağı olan KDTP’ye büyük sorumluluk ve görev düşüyor.

Albin Kurti - GLOBSEC 2022 Bratislava Forum

[Kosova Başbakanı Albin Kurti]

Başbakan Kurti’nin liderliğindeki hükümet ve devlet kurumları, azınlıktaki toplulukların, bu bağlamda Kosovalı Türklerin sorunlara çözüm bulmakta istekli davranmalı, muhalefet etmemeli. Sorunlara çözüm bulmakta yaklaşım değişmeli. Kosova vatandaşları olarak Türkler konusunda eğitimden istihdama kadar  öncelikle Anayasa ve yasalar sonuna kadar uygulanmalı, bazı hususlarda pozitif ayrımcılık kuralı uygulanmalı, haksızlıklarla devlet olarak ciddi mücadele edilmelidir.

Zira bu toplantılar yararsız değildir. Daha sık yapılmalı, Türklerin kanaat önderleri  daha sık bir araya gelmeli, halkın genel durumu ve sorunları hakkında görüş bildirmelidir. Yalnızca bu toplantılar, sorunların aşılmasında belli bir süre sonra sonuç vermeli. Çünkü golsüz maçlar pek sevimli değildir.

Hükümet ve koalisyon ortağı olarak KDTP, çözümlere çok daha fazla  odaklanmalı, çözümleri öncelemelidir.

Başbakan Kurti ilk toplantıda,” Kurumlar ve toplumun birlik içinde hareket etmesi durumunda, özenli çalışmalarla karşılaşılan tüm sorunlar çözülebilir. Engeller bizi yıldırmamalı, sorunların  üstüne gidilmeli ve bu mücadeleden güçlü olarak çıkmalıyız. Sorunlarını belirlemek ve çözüm üretmek konusunda kararlıyız” ifadelerini kullanmıştı.

Son toplantıda da, Kurti, Hükümet olarak Türk topluluğunun sorunlarına, sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte çözüm bulmak için mücadele edeceklerini vurguladı.

Bu sözlerin gerçekleşmesini sabırla bekleyeceğiz.

Her nasılsa biz, bu yada şu şeklide, bu yada diğer mecralarda, bu veya diğer platformlarda sorunlarımızı dillendirmeye, çözüm talep etmeye devam edeceğiz

Leonardo da Vinci’nin dediği gibi:

“Üstelemek, başarının temel unsurudur. Kapıyı yeterince uzun süre ve yüksek sesle çalarsanız, birilerini uyandıracağınızdan emin olabilirsiniz.”

YİNE DERTLEŞTİK…

Ercan KASAP, KosovaPort)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.