2050’ye kadar sıfır karbon hedefi gerçek mi?
UHA HABER / Su Politikaları Derneği’nce (SPD) hazırlanan ‘2050’ye kadar sıfır karbon hedefi gerçek mi?’ başlıklı rapora göre, önümüzdeki on yılda alınacak kararlar 2050 için yol haritasının belirlenmesinde kritik bir rol oynayacak.
Su Politikaları Derneği (SPD) Başkanı ve Su Politikaları Uzmanı Dursun Yıldız, raporla ilgili (UHA) Uluslararası Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, (SPD) olarak başta su kaynakları olmak üzere , yenilenebilir enerji kaynakları konusundaki gelişmeleri de yakından izlemeye ve koyulan hedefleri analiz etmeye çalıştıklarını söyledi.
Başkan Dursun Yıldız, günümüzde özellikle enerji alanında karbon bazlı bir enerji politikası ile doğalgaz ve petrol yatırımları sürerken bir yandan da yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanıma yönelik politikalar ve uygulamaların son yıllarda giderek arttığına dikkat çekti.
“Birçok açıdan yeni bir dünyaya doğru hızla ilerliyoruz” diyen Yıldız, oluşturulan kavramların algı yönetimindeki rolünün de arttığına dikkat çekerek, özellikle son zamanlarda 2030 ve 2050 yılına kadar sıfır karbon salımı hedefinden çokça söz edilmeye başlandığını ve ayrıca yüzde 100 Yenilenebilir Enerji, Düşük Karbon Ekonomisi, Döngüsel Ekonomi, Yeşil Mutabakat gibi birçok yeni kavramla tanıştıklarını açıkladı.
Su Politikaları Uzmanı Dursun Yıldız, hazırlanan ‘2050’ye kadar sıfır karbon hedefi gerçek mi?’ başlıklı bu raporda, dünyanın enerji sektöründe önüne koyduğu “Sıfır Karbon Salımı “ hedefinin ne kadar gerçekçi olduğunu araştırdıklarını, mevcut durumu ve gelişmeleri, grafik ve tablolarla ortaya koymaya çalıştıklarını aktardı.
Dursun Yıldız, önümüzdeki on yılda alınacak kararların 2050 için yol haritasının belirlenmesinde kritik bir rol oynayacağını hatırlatarak, bu nedenle 2050 ye kadar sıfır karbon salımı hedefi yolunda 2030 hedefinin tutturulup tutturulamayacağının çok önemli olduğunu belirtti.
Su Politikaları Uzmanı Yıldız, bunun için toplam CO2 emisyonlarının 2010 seviyelerinden yaklaşık yüzde 45 oranında düşmesi gerekeceğinin altını çizdi ve bunun da 2030 yılında enerji sektörü ve endüstriyel işlemlerle oluşan CO2 emisyonlarının yaklaşık 20,1 Gt civarında olması anlamına geldiğini ifade etti.
Dursun Yıldız, 2030 yılına kadar nelerin yapılmasını şöyle sıraladı:
-Kömür santrallerin tümünde işletleme durdurulmalı.
-Güneş ve rüzgar kurulu gücü 3,5 kat artırılmalı (500GW)
-Mevcut Doğalgaz üretim kapasitesi güvenilir durumda tutulmalı
-Elektrikli araç miktarı mevcut pazarın yüzde 50’sine ulaşmalı
-Binalardaki ısı pompası pazar payı yüzde 50 oranında artmalı
-Tüm yeni binalar enerli verimli bina olarak yapılmalı
-Karbon yakalama, depolama ve düşük karbonlu yakıt konusunda araştırma, geliştirme çalışmaları yapılmalı
-Elektrik iletim hatları ve CO2 ve Hidrojen gazları için boru hatları yapılmalı.
HABER : Ataner YÜCE
[UHA Haber Ajansı, 09 Eylül 2021]