2023’te Ankara’ya yaptırım baskısı artabilir…

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal girişimi, diplomasi trafiğinin en önemli başlıklarından.
Rusya’nın Ukrayna’yı işgal girişimine sert tepki veren ABD, Avrupa Birliği, İngiltere ve diğer Batı ülkeleri arka arkaya yaptırım kararları aldılar.
Türkiye, ilkesel tutumunun sadece BM Güvenlik Konseyi’nde alınan yaptırım kararlarını uygulamak olduğunu, dolayısıyla Rusya’ya karşı tek taraflı önlemleri uygulamayacağını kaydetti.
Bu süreçte Türkiye ile Rusya arasındaki ticaretin yüzde 150 oranında artış göstermesi, Türkiye’de açılan Rus şirketlerinin sayısının hızla artması ve Rus oligarkların sık sık Türkiye’de görülmeleri Batı’da yaptırımların Türkiye üzerinden delindiği iddialarını gündeme getirdi. ABD ve AB’li üst düzey yetkililer, 2022’de Ankara ve İstanbul’da görüştükleri hükümet yetkilileri ve özel sektör temsilcilerine yaptırımların delinmesi durumunda kendilerinin de zarar göreceği uyarısında bulundular.
Ankara’da yapılan değerlendirmeler, yaptırım konusundaki baskıların 2023’te de artarak süreceği yönünde. Ancak Türkiye’de seçim ortamını etkileyecek bir durum yaratmaktan kaçınan Batı ülkelerinin Türkiye’ye karşı yaptırım uygulamayı tercih etmeyecekleri de öngörülüyor.
Suriye’ye operasyon yapılacak mı?
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2022’in son kabine toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, 2023’ün gündem başlıkları arasında “terörle mücadelenin üst sıralarda yer alacağını” söylemiş ve özellikle Suriye’nin kuzeyinde yer alan grupların hedef alınacağını kaydetmişti.
Erdoğan, “Özellikle Suriye’den ülkemize yönelik tehditleri tamamen yok etmek için 30 kilometre derinliğindeki güvenlik hattımızdaki boşlukları kapatacak yeni adımlar atacağız. Bu kapsamda terör örgütünün silahlı kapasitesi yanında güç ve destek aldığı tüm kaynaklarını, tüm altyapısını imha edecek yeni bir mücadele safhasına geçeceğiz,” ifadelerini kullanmıştı.
Türkiye, Suriye Demokratik Güçleri (SDG) adını da taşıyan Halk Savunma Birlikleri’ni (YPG) PKK’nın Suriye uzantısı olarak görüyor ve terör örgütü olarak nitelendiriyor. SDG, ABD ile birlikte IŞİD’e karşı mücadele veriyor ve Washington’un siyasi ve askeri desteğini alıyor.
Erdoğan’ın açıklaması, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin 2023’te de Suriye’nin kuzeyine dönük hareketliliğinin süreceğini gösteriyor. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da 29 Aralık’ta düzenlediği basın toplantısında Suriye ile başlatılan sürecin askeri operasyonları engellemeyeceğini kaydetti. Türkiye’deki muhalefet partileri de hükümetin seçim ortamını etkilemek amacıyla sınır ötesi bir operasyon yapabileceği değerlendirmesini yapıyorlar.
Suriye’yle ilk temas
Türkiye bir yandan askeri hareketliliği gündeminde tutarken diğer yandan da Suriye ile 2011’den bu yana ilk siyasi temasını da 2022’in son günlerinde Rusya’nın ev sahipliğinde gerçekleştirdi.
Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e önerdiği Türkiye-Rusya-Suriye üçlü mekanizmanın ilk toplantısında Savunma Bakanı Hulusi Akar ve MİT Başkanı Hakan Fidan, Suriye Savunma Bakanı Ali Mahmud Abbas ve Suriye istihbarat yetkileri ile bir araya geldiler.
Çavuşoğlu’nun da ifade ettiği gibi tarafların bundan sonraki süreçte dışişleri bakanları düzeyinde bir araya gelmeleri, somut sonuçların ortaya çıkması durumunda da yine Rusya ev sahipliğinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın görüşmeleri öngörülüyor.
Ankara, Şam ile müzakerelerde terörle mücadele ve mültecilerin geri dönüşü konusunu öncelikli ele alıyor. PKK ve YPG konusunda Şam yönetiminin işbirliği yapmak istemesi durumunda Türkiye ile Suriye’nin ortak adımlar atabileceği kaydediliyor.
Türkiye ile Suriye arasında bu yönde atılacak adımların Suriye’nin kuzeydoğusunda YPG ile birlikte IŞİD ile mücadelede eden ABD’yi nasıl etkileyeceği bunun Ankara-Washington diyaloğuna nasıl yansıyacağı 2023’de izlenecek başlıklar arasında olacak.
[UHA Haber Ajansı, 02 Ocak 2022]