ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:33 Agriconnect Türkiye Sürdürülebilir Gelecek Platformu, COP29 Taraflar Konferansı’na katılacak
09:17 Çay içerken yanında yenilenlere dikkat: Kalsiyum ve demir emilimini sıfırlıyor
07:47 Tarım ve Orman Bakanlığı yeni listeyi açıkladı: Sağlığı riske atan tereyağı ve peynirler tek tek ifşa edildi
07:34 AB, “düzensiz göçle mücadele yasalarını sertleştirme” kararı aldı
06:47 Prof. Dr. Mühip Kanko, “Cumhurbaşkanlığı onayıyla yürütülen Kartepe Haddane ve Çevre Tahribatı projesinden vazgeçilmesi son derece önemli”
06:09 CHP’li Bülbül, kayıp çocuk sayısını açıklayamayan TÜİK’i eleştirdi
01:01 Tarımsal destekleme ödemeleri hesaplara aktarılıyor
00:54 Ömer Çelik’ten katil İsrail’in bakanına tepki: Katz bir cinayet şebekesinin üyesidir
00:45 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Azerbaycan’a kutlama mesajı
00:39 İstanbul’daki bebek ölümleriyle ilgili 22 kişi tutuklandı
00:33 Dışişleri’nden soykırımcı katil İsrail’in eli kanlı bakanına fotoğraflı tepki
00:32 İran Dışişleri Bakanı Türkiye’de: Ankara, Tahran’a karşı elini güçlendiriyor mu?
00:21 Hakan Fidan Hamas üyelerini kabul etti
00:13 Cevdet Yılmaz: Barış katliamla değil Filistin halkının haklı talepleri karşılanarak sağlanabilir
00:08 Beyaz Saray: “Yahya Sinvar’ın öldürülmesi Gazze’de olası ateşkes için bir dönüm noktası olabilir”
00:08 İstanbul’da Güney Kafkasya Bölgesel İşbirliği toplantısı: Erdoğan İsrail’e silah ambargosu için BM’ye çağrı yaptı
00:02 Azerbaycan Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler ve Kulüpler Birliği (KOBSKA) ve  Su Politikaları Derneği  “Ticari İşletmelerin Yeşil Ekonomiye Geçişinin Desteklenmesi” projesinde işbirliği yapacak
17:35 Ankara ATO’da sanatseverlere kapılarını açan ARTNOVA sanat fuarı büyük ilgi görüyor
11:19 Trabzon’un Akçaabat ilçesinde yapımı tamamlanan İbrahim Erdemoğlu Spor Lisesi Kompleksi’nden notlar!
10:30 (TSKB) Başekonomisti ve Direktörü Ünüvar, “Mavi ekonomiyi, etki yatırımların finansmanı içerisinde yer alabilecek mavi tahvilleri de ajandamıza eklememiz gerekiyor”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Türkiye Cumhuriyeti

Türkiye Cumhuriyeti
13 Eylül 2022
410
A+
A-

Türkiye ya da resmî adıyla Türkiye Cumhuriyeti, topraklarının çoğu Anadolu’da, küçük bir bölümü de Balkan Yarımadası’nın güneydoğu uzantısı olan Trakya’da bulunan bir ülkedir. 

Kuzeybatıda Bulgaristan, batıda Yunanistan, kuzeydoğuda Gürcistan, doğuda Ermenistan, İran ve Azerbaycan, güneydoğuda Nahçıvan, Irak ve Suriye ile komşudur. Güneyde Kıbrıs adası ve Akdeniz, batıda Ege Denizi ve kuzeyde Karadeniz ile çevrilidir. 

Marmara Denizi, İstanbul Boğazı ve Çanakkale Boğazı ile birlikte Anadolu’yu Trakya’dan, yani Asya’yı Avrupa’dan ayırır. Türkiye, Avrupa ve Asya kıtalarının kavşağında yer alması nedeniyle önemli bir jeostratejik güce sahiptir.

Türkiye Cumhuriyeti, 29 Ekim 1923’te yeni başkent Ankara’da resmen ilan edildi. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’tür. Türkiye, başkanlık sistemiyle yönetilen demokratik, laik ve üniter bir anayasal cumhuriyettir. Resmi dili, nüfusun yüzde 85’inin ana dili olan Türkçe’dir. Avrupa Konseyi, NATO, OECD, AGİT ve G-20 topluluklarının üyesi olan Türkiye, Batı dünyası ile entegredir. 1963 yılında Avrupa Ekonomik Topluluğu’na ortak üye olmuş, 1995 yılında AB Gümrük Birliği’ne katılmış ve 2005 yılında Avrupa Birliği’ne tam üyelik müzakerelerine başlamıştır. Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı, İslam İşbirliği Teşkilatı ve Ekonomik İşbirliği Teşkilatı. Bugün Türkiye, büyüyen ekonomisi, askeri kapasitesi ve diplomatik girişimleriyle bölgesel bir güç olarak görülüyor. 10 Ağustos 2014 tarihinde 12. Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan, aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti’nin halk oylamasıyla seçilen ilk Cumhurbaşkanıdır ve Türkiye Cumhurbaşkanı olarak görevine devam etmektedir.

Coğrafya

Türkiye iki kıtada toprakları olan bir Avrasya ülkesidir. Topraklarının yüzde 97’si Asya’da bulunur ve bu kısma Anadolu denir. Geriye kalan yüzde 3 Avrupa kıtasında kalır ve Doğu Trakya olarak adlandırılır. Marmara Denizi, Çanakkale Boğazı ve Boğaz, Anadolu’yu Trakya’dan ve Asya’yı Avrupa’dan ayırır.

Türkiye toprakları kabaca 1.600 km (1.000 mil) uzunluğunda ve 800 km (500 mil) genişliğinde bir dikdörtgene benzer. 36° ve 42° kuzey paralelleri ile 26° ve 45° doğu meridyenleri arasında yer alır. Gölleriyle birlikte, 783.562 kilometrekarelik bir alanı kaplamaktadır (300.948 sq mi). Bunun 755.688 kilometre karesi (291.773 sq mi) Asya bölgesi, kalan 23.764 kilometre kare (9.174 sq mi) ise Avrupa bölgesidir. Bu rakamlarla yüzölçümü bakımından dünyanın 37. büyük ülkesidir. Üç tarafı denizlerle çevrilidir. Batıdan Ege Denizi, kuzeyden Karadeniz ve güneyden Akdeniz ile çevrilidir. Kuzeybatısında Marmara Denizi bulunur.

Türkiye yedi coğrafi bölgeye ayrılmıştır. Bunlar Akdeniz, Doğu Anadolu, Ege, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu, Karadeniz ve Marmara bölgeleridir. Türkiye’nin olağanüstü ekosistem ve habitat çeşitliliği, ülkede önemli bir tür çeşitliliği yaratmıştır.

Kültür

Türkiye; Birçok medeniyete ev sahipliği yaptığı topraklarında, Oğuz, Anadolu, Osmanlı (Greko-Romen ve İslam kültürlerinin devamı olan) ile Batı kültür ve geleneklerinin karışımıyla ortaya çıkmış çok çeşitli zengin kültürlere ev sahipliği yapmaktadır.

Sanat

Türk sanatı, köklü geçmişi nedeniyle çeşitli kültürlerin izlerini taşımaktadır. İslam dünyası ile Avrupa’nın ve Osmanlı İmparatorluğu’nun etkileşimi sonucunda Türk, İslam ve Avrupa gelenekleri birleşerek günümüz Türk sanatını meydana getirmiştir.

Spor

Profesyonel ve amatör olarak çeşitli spor dalları ilgiyle yapılmaktadır. Bu sporlara örnekler; güreş, halter, cirit, okçuluk, binicilik, futbol, ​​basketbol, ​​voleybol, su sporları verilebilir. Geleneksel bir Türk sporu olan güreşin en önemli maçı Kırkpınar Yağlı Güreşleridir. Türklerin MÖ 4. yy’dan beri güreştikleri bilinmektedir. Bahar aylarında tabiatın canlanması kutlamalarında, evlilik törenlerinde ve zafer şölenlerinde hep güreş müsabakaları yapılırdı. 1996 yılında Geleneksel Sporlar Federasyonu kurulmuş ve yağlı güreş için önemli bir adım atılmıştır. Sayısız başarılı sporcu yetiştiren Türkiye, uluslararası yarışmalarda önemli sıralarda yer almaktadır.

Yerel mutfak

Osmanlı kültürünün mirasçısı olan Türk mutfağı, Balkan ve Ortadoğu mutfaklarından hem etkilenmiş hem de etkilenmiştir. Ayrıca Türk mutfağı bölgelere göre farklılıklar göstermektedir. Karadeniz mutfağı, Güneydoğu mutfağı, İç Anadolu mutfağı gibi birçok yörenin kendine ait zengin bir besin deposu vardır.

[UHA Haber Ajansı, 13 Eylül 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.