ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:10 Yozlaşmanın İpuçları-4
00:04 Gazetecilik tahsili yapanlar ve gazeteci olmak isteyenler, Hürriyet Gazeteciliğinin efsane dönemini mutlaka okumalılar…
00:04 Ukrayna Hava Kuvvetleri: “Rusya, Ukrayna’ya kıtalararası balistik füze fırlattı”
18:36 “Ben Benim” adlı Sanatçı Yücel Kale’nin yeni sergisi BonVivant İzmir’de açıldı
12:44 Bazı CHP milletvekillerinin Meclis’te İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’yı engellemeye yönelik provokasyonuna tepkiler sürüyor
12:15 Bakan Yerlikaya: Yasa dışı bahisle ilgili 9 bin 780 tutuklama yaptık
12:07 Türkiye, yağışlı sistemin etkisine giriyor
11:57 ‘Yenidoğan çetesi’ davasında savunmalar sürüyor
09:57 ABD’ye iş ve yeni hayat hayaliyle gelen Türkler arasında kayıp vakaları dikkat çekiyor
06:48 Erdoğan: “Trump’ın savaşları bitirme söylemine inanmak istiyor, adımlar atmasını bekliyoruz”
06:23 AB’nin 5 büyük üyesinden Ukrayna’ya destek: “ABD yardımı azaltırsa mali ve askeri yardıma hazırız”
00:47 Kongo’nun İstanbul Fahri Konsolosu İlyas Keskin
00:32 Suriye: “İsrail’in Palmira kentine düzenlediği saldırıda 36 kişi öldü”
00:26 Yunanistan’da hayat pahalılığını protesto için işçiler 24 saatlik genel greve gitti, halk sokağa indi
00:15 ABD Temsilcisi Hochstein Hizbullah’la ateşkes sağlamak üzere İsrail’e gidiyor
00:13 ABD Ukrayna’ya 275 milyon dolarlık yeni askeri yardım açıkladı
12:46 Nizip Ticaret Odası, Gaziantep Oda/Borsaları ortak meclis ve istişare toplantısına katıldı
12:02 Nizip TOBB Ortaokulu ile eğitimde yeni bir adım atıyor
11:44 TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’ndan Nizip Ticaret Odası’na ziyaret 
11:25 Sosyal medya platformları karşılıklı küfür ve hakaret arenası olmamalıdır
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Kriter’in Temmuz Sayısı Çıktı: Unutmadık, Unutmayacağız, Unutturmayacağız

Kriter’in Temmuz Sayısı Çıktı: Unutmadık, Unutmayacağız, Unutturmayacağız
24 Temmuz 2022
703
A+
A-

ANKARA – UHA HABER / Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) bünyesinde hazırlanan Kriter dergisinin 70. sayısı çıktı.

Bu sayımızda dört dosya ile karşınızdayız. AK Parti’nin yirmi birinci, 15 Temmuz darbe girişiminin ise altıncı yıldönümü. Dış politikada Yunanistan’ın maksimalist politikaları ve Suriye’ye olası bir operasyon ana gündem maddeleri. İç ve dış siyasette bu yoğun gündemde söyleşi konuğumuz her iki alanda yetkili ve yetkin bir isim olan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay. Sayın Oktay ile 15 Temmuz sonrası dönemde Türkiye’nin geçirdiği dönüşümden, dış politika gelişmelerine kadar kapsamlı bir sohbet gerçekleştirdik.

İlk dosyamız 14 Ağustos’ta kuruluşunun 21. yılını kutlayacak olan AK Parti. 20 yıldır iktidarda kalmayı başaran AK Parti’nin Türkiye demokrasisine ve özellikle muhalefete kazandırdıklarını Efkan Ala ele aldı. Kurulduğu günden bugüne uzanan hikayesini ve muhtemel yarınını Nebi Miş anlatırken; gelişen dünyayla birlikte AK Parti’nin dönüşen kalkınma felsefesini Mustafa Şen, iktidarı boyunca değişen Türkiye sosyolojisini Yasin Aktay, kadın ve sosyal politikalarını Fadime Özkan değerlendirdi. Değişen dengelerle sürekli yenilenen AK Parti’nin güvenlik siyasetini Murat Yeşiltaş, darbelerle, krizlerle kazanılan tecrübeleri Abdurrahman Babacan ve AK Parti siyasetinin kodlarını ise Baki Laleoğlu kaleme aldı.

İkinci dosyamız 15 Temmuz. FETÖ’nün hain darbe girişimi, devlet ve millet olarak birlikte verilen şanlı bir mücadeleyle bertaraf edildi. Muhittin Ataman darbe girişimi sonrası Türkiye’nin dış politika anlayışında yaşanan kırılmayı; Hamit Emrah Beriş gerçekleştirilen güvenlik reformunu anlatırken, siyasi partilerdeki FETÖ kodlarını ise İhsan Aktaş gösterdi. FETÖ’nün en büyük insan kaynaklarından biri olan eğitim, darbe sonrası temizlenip yeniden yapılandırılan alanlardan biri oldu. Maarif Vakfı’nın yurt dışındaki çalışmalarını kurumun başındaki Birol Akgün, mücadele sürecinde en büyük desteği veren STK’ları da Abdulkadir Çay değerlendirdi. 15 Temmuz sonrası sürdürülen darbe davalarını Cem Duran Uzun, darbe girişiminin ana davalarını ise Mert H. Akgün yorumladı. FETÖ terörünün bumerang etkisini Nur Ö. Erbay ve Kıymet S. Güngör kaleme aldı. Darbe girişiminin Türk-Alman ilişkilerine etkilerini ise Zafer Meşe yazdı.

Üçüncü dosyamız Yunanistan. Son dönemde yeniden gerginleşen Türkiye-Yunanistan ilişkilerinde sorunlarla birlikte yaşanabilme ihtimalini Mehmet U. Ekinci, gerginliğin eski nedenlerinin yeni sonuçlarını Zuhal M. Uzuner ele aldı. Yunanistan’ın güvenlik politikalarını Rıfat Öncel açıklarken, yaşanan gerginliklerin hukuki değerlendirmesini ise Yücel Acer yaptı.

Son dosyamız ise Suriye. Rusya-Ukrayna Savaşı’nın Türkiye’nin yeni bir terörle mücadele operasyonunun söz konusu olduğu Suriye’ye etkilerini Oytun Orhan, İran’ın Suriye siyasetine etkisini ise Mustafa Caner değerlendirdi. Modern dünyanın normalleştirmeye çalıştığı Suriye’deki garip halleri Murat Aslan yazdı. Suriye krizinin Türkiye ayağındaki büyük sorunların başında gelen terör ihracını Durdu M. Özdemir, sınır güvenliği sorununu Bilgehan Öztürk açıkladı. Avrupa’da ve Türkiye’de yaşanan mülteci karşıtlığını ise İbrahim Efe değerlendirdi.

Kitaplık bölümünde Deniz Dede, SETA yayınlarından yeni çıkan ve editörlüğünü Burhanettin Duran ile Cem Duran Uzun’un yaptığı 15 Temmuz Sonrası Türkiye: Siyaset, Hukuk, Dış Politika, Güvenlik kitabını; Mehmet Babacan da SETA yayınlarından editörleri Ferhat Pirinççi ve Murat Yeşiltaş olan Savunma Politikaları kitabını tanıttı.

[UHA Haber Ajansı, 24 Temmuz 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.