Metaverse’in bir evren olabilmesi için birden fazla kişi tarafından kullanılabilmesi
İSTANBUL – UHA HABER / Turkuvaz Medya Grubu’nun haftalık ekonomi dergisi Para tarafından düzenlenen 6. Yeni Nesil Girişimcilik Zirvesi’nde ,XR Masters Kurucu ve CEO’su ve Open Ar Cloud Testbended Koordinatörü Ali Hantal, Metaverse hakkında bir sunum gerçekleştirerek web 2.0’dan web 3.0’a geçişte şanslı bir jenerasyon olduğumuzu belirtti.
[XR Masters Kurucu ve CEO’su Ali Hantal]
Yeni Bir Çağ: Web 3.0
XR Masters Kurucu ve CEO’su ve Open Ar Cloud Testbended Koordinatörü Ali Hantal, Metaverse hakkında bir sunum gerçekleştirerek web 2.0’dan web 3.0’a geçişte şanslı bir jenerasyon olduğumuzu belirtti.
Hantal, şunları söyledi:
“Web 3.0 ile artık işlem bazlı yerine aktivite bazlı yani transaction (işlem) yerine deneyim bazlı yepyeni bir dünyaya geçiyoruz. Başta Silikon Vadisi ve katıldığım birçok seminerdeki uzmanların konuştuğu gibi, Metaverse’in bir evren olabilmesi için birden fazla kişi tarafından kullanılabilir, eş zamanlı olarak tecrübe edilebilir ve içerde yaptığınız herhangi bir aktivasyon, animasyon ve interaktivasyonun diğer kullanıcılar tarafından da görülebilmesi gerekiyor. Yani siz o evrenden çıksanız bile o ortamın yaşaması ve başka kullanıcıların aktivitelerinin olması gerekiyor.”
Metaverse’in iki çeşit olduğunu söyleyen Ali Hantal, bunları Augmented Reality Metaverse (AR) ve Virtual Metaverse (VR) olarak ikiye ayırdı. Hantal, “Aslında Metaverse teknolojisi yeni bir kavram değil. VR ve AR teknolojileri ile 2 boyutlu oyunlar, Second Life gibi türevlerde bizlere Metaverse deneyimini yaşatmıştı. Artık VR gözlükleriyle dünyaya yepyeni ve apayrı şekilde bakmamız mümkün. AR teknolojisi yüzey tanımlama olarak kullanılıyordu. Fakat kişiye özel tanımlamalar yani bir başkasıyla etkileşime girilmediği uygulamalarda buna Metaverse diyemeyiz. Metaverse olması için birden fazla kişiyle etkileşimde olmanız gerekli” diye konuştu. Ali Hantal, XR Masters olarak hem ABD’de hem de Türkiye’de markalarla yapmış oldukları iş birliklerini ve projeleri de örnekler ile anlattı.
[@RemoteTeam.com Kurucu ve Gusto Türkiye CEO’su Şahin Boydaş]
Silikon Vadisi Yolculuğu
Zirvede @RemoteTeam.com Kurucu ve Gusto Türkiye CEO’su Şahin Boydaş, Silikon Vadisi yolculuğu, unicorn şirketler hakkında konuştu. Boydaş, “Girişmcilikte önemli bir şey vardır. Ben hep ürün ağırlıklıydım, öncelikle ürün yapalım bir insan grubunun hayatını kolaylaştıralım diye düşündüm. Bu bilimsel olarak da kanıtlanmış durumda. Super Founders diye bir kitap var. Bu kitapta tüm unicorn kuruculara bir girişimcide olması gerekenleri sormuşlar. Hem kendini geliştiren hem de insan ihtiyaçları için ürünler geliştirenler cevabı öne çıkmış. Bir de çoğu unicorn kurucusunun en az iki girişiminde başarısız olduğu görülmüş. Şu an dünyanın birçok yerinde unicorn çıktığı görülüyor. Özellikle Türkiye’de birkaç oyun firmasının bu şirketler arasına girerek, muhteşem bir ekosistem oluşturduklarını görüyoruz” diye konuştu.
Silikon Vadisi’ni Silikon Vadisi yapan ve Amerika’yı Amerika yapan en önemli etkenlerden birinin ekosistem oluşturmaları olduğunu ifade eden Şahin Boydaş, “Örneğin Hollywood eğlencenin merkezi, New York, sanat ve finansın başkenti, Michigan denilince akla ilk otomotiv sektörü geliyor. Türkiye’de de onlarca marka var. Fakat bu kadar büyük şirketler çıkaramıyoruz. Çünkü bizim oyun kitabımız yok. Amerika’da ise bu ekosistem yaratılmış durumda” dedi.
Silikon Vadisi’nden örnekle Türkiye olarak neler yapmamız gerektiği hakkında konuşan Şahin Boydaş, şunları söyledi:
“Baktığımızda Türkiye finansta ve oyun sektöründe çok ilerde. Her zaman söylerim Türkiye’de bankacılık ABD’den daha iyi durumda. Şimdi dronelar var. Bahsettiğim bu sektörlerde bir şeyler yapabilmek zor olmasına rağmen, bu alanlarda oldukça başarılıyız. Bunun sebebi de Türkler olarak birçok alanda başarılı olmamız. Bizim Türkiye olarak yapmamız gereken ise bu üç alana yönelmek. Bu 3 alan çalışıyor mu? Dördüncü alana odaklanmayalım. Bu üç alana ekosistem oluşturmaya çalışalım. Biz dünyanın en iyi drone şirketini çıkaralım. Bir tane değil onlarca çıkaralım. Hatta yüzlerce çıkaralım. Biz bu üç alanda çok iyi olabiliriz. Dünyanın oyun sektöründeki Silikon Vadisi olabiliriz. Bence biz Türkiye olarak bunu yapabiliriz.”
HABER : Hatem VURAL
[UHA Haber Ajansı, 17 Haziran 2022]