Sanatseverleri Buluşturduğu ArtContact İstanbul 2. Çağdaş Sanat Fuarı, ardından güzel hatıralar bırakarak sona erdi
İSTANBUL – UHA HABER / Sanatseverleri Buluşturduğu ArtContact İstanbul 2. Çağdaş Sanat Fuarı, ardından güzel hatıralar bırakarak sona erdi.
HABER : Veysel KAVRAYAN
Bu yıl İstanbul Yenikapı’daki Dr. Mimar Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen ArtContact İstanbul 2. Çağdaş Sanat Fuar’a yoğun bir şekilde ilgi vardı.,
Fuara, 100’ün üzerinde galeri, binin üzerinde sanatçı ve 4 bine yakın eserin sergilendiği fuarda 32 farklı ülkeden sanatçıların eserleri görücüye çıktı.
Açılışa sanat, siyaset, diplomasi ve medya dünyasının önde gelen isimleri katıldı. Yurt içi ve yurt dışından 50 bine yakın ziyaretçinin katıldığı fuarın açılışında düzenlenen ödül töreninde, ‘’Sanatçı Onur Ödülü’’ Prof. Gürbüz Doğan Ekşioğlu’na, ‘’Sanata Katkı Ödülü’’ Türk Pop Müziği’nin Ünlü İsmi ve Ressam Erol Evgin’e, ‘’Kurum Onur Ödülleri’’ ise Elgiz Müzesi ve Eskişehir Odun Pazarı Müzesi’ne verildi.
Fuarda yerel yönetimler, koleksiyonerler, galeriler, gazeteciler ve sanatçılar gibi çok yönlü bir katılım gözlerden kaçmadı. Katılımcılar paylaşarak, tartışarak Türk Sanatı’na uluslararası boyutta katkı sağladı.
Beşiktaş Belediyesi, 3’ü grafiti, toplam 27 sanatçıyla fuarda yer aldı. Fuarda ayrıca, Hacettepe Üniversitesi ‘Uluslararası Macsabal İpek Yolu’ sempozyumuve sergisi de sanatseverlerle oldu. Mutlu Başkaya ile Kim Yong Moon’un küratörlüğünü yaptığı sergide sanatçı ve öğrencilerin katılımıyla workshop ve interaktif performanslar yapıldı. Resim, heykel, seramik, video, performans, dijital art gibi farklı sanat alanlarını barındıran fuar süresince 17 söyleşi, konuşma ve performans gerçekleşti.
Fuara İzmir, Bursa, Antalya, Ankara, Eskişehir ve çeşitli illerden galeriler katılım gösterirken; İran, Azerbaycan, İspanya, Kore, Rusya, Bulgaristan ve birçok ülkeden de sanatçılar katılım sağladı.
Balaban Sanat Galerisi, Guga Contemporary, Gala Sanat Galerisi, Ankara’dan Fırça Sanat Galerisi, Ovoo Art, Bahariye Sanat Galerisi, Atölye20, Cadde 160 Galeri gibi galeriler sanatçı ve seçkileriyle göz doldururken; Eyüpsultan, Fatih ve Beylikdüzü Belediyeleri harika sanat koleksiyonları ve sosyal işleriyle statlarında sunumlarda bulundu. Eskişehir ve Kütahya’dan katılımlı harika seramik, porselen ve heykel işlerini görmek mümkün oldu.
Fırça Sanat Galerisi’nde Ressam Sevda Türkseven Sin’e ait kadın portreleri ve Atatürk portresi göz doldurdu. Türkseven Sin özellikle Atatürk portreleriyle tanınıyor ve sanat fuarlarının aranan sanatçılardan. Guga Contemporary Sinan Hussein’e ait tuval üzerine karışık teknik ve Kerkük kökenli Almanya’da yaşayan Alazzawy Younıs’e ait tuval üzerine yağlı boya eserleri ile bir harika seçki yaratmış. Gala Galeri’de ki sanat işleri görülmeye değerdi.
Alev Özas, Tünay Tunç ve İbrahim Altun’un eserleri özellikle hoşuma gitti. Balaban Sanat Galerisi’nde de özel resimler değerli ressamların elinden çıkmıştı. Özellikle Sertap Yeğin’in ve Ömer Eken’inresimlerini çok sürükleyici buldum. Hasan Nazım Balaban ve İbrahim Balaban’ın işleri yine galerinin göz kamaştırıcı eserlerinde ön sıralardaydı.
Eyüp Sultan Belediyesi’nin sanat kurslarında gerçekleşen sanat işlerinden bir seçkiyle fuarda yer alan eserler oldukça güzeldi. Sorumlu Aydın Genç bize eserler ve belediyenin sanat çalışmalarıyla ilgili ayrıntılı bilgiler verdi. Fatih Belediyesi standı da oldukça güzel resim ve basılı yayınlarla ilgi çekiciydi.
Ovoo Art Galeri’nin yaratıcısı ve sektöre uzun yıllardır katkısı takdir edilen Hakan Körpi ile sanat, kopyacılık ve özgünlük üzerine bir sohbet gerçekleştirdik. Oldukça kapsamlı Ovoo Art stantında göz alıcı eserler mevcuttu. İspanya’da hayatına devam eden Ressam Şükrü Karakuş resimleri, pek sevdiğim Hakan Öcel’in seramik çalışmaları, Laleler çalışmalarıyla adeta özgünlük nedire cevap veren Ressam Murat Kurt’un eserleri, bayıldığım cam heykelleriyle Emel Vardar, bronz heykelleriyle yer alan ünlü Heykeltraş Prof. Dr. Tamer Başoğlu gibi birbirinden değerli sanatçı seçkileriyle Ovoo Art Galeri standında yer aldı.
En beğendiğim çalışmalardan olan Müge Arın’ın seramik eserleri ve çeşitli figür seçkileri göz alıcıydı. Eskişehir’den katılan ArtShop standında görüp beğendiğim ve birbirinden anlamlı ve göz alıcı bu eserler için sizde Seramik Sanatçısı Müge Arın’ı takip edin derim.
En meşakkatli çalışmalardan olduğunu düşündüğüm ve içinde onlarca felsefeyi barındıran bir zanaat çalışmasının sanata dönüşme hikayesini bulacağınız Atölye 20’nin küratörlüğünde bulunan çok yönlü sanatçı Emre Baloğlu’na ait Bıçak seçkileriydi.
Hali hazırda heykel, resim, müzik çalışmaları da yapan sanatçı gelecekte çok farklı işlere imza atacağının sinyallerini veriyordu.
Cadde 160 Galeri küratörlüğünde Ressam Müslüm Teke’nin resimleri ve Bahariye Sanat Galerisi küratörlüğünde Ressam Gülgün Haksal’ın resimleri farklı tarzıyla radarıma giren seçkilerdi.
İlgi çeken bir başka sanatçı İranlı Ressam Mehrnoosh Goodarzi (Güneş) çalışmalarında Mevlana’nın şiirlerini kullanmış. Bulgaristan’dan katılan Ressam KrastyoTodorov’un resimleri de masal tadındaydı.
İzmir’den Rosso Art Space Galeri sanatçıları Azerbaycanlı Ressam Nazım Mammadov ve Ressam Ayşe Gürpınar sizi eserleriyle adeta hikayelerinin içine çekiyordu. Fuara Kore’den katılan Sanatçı Chul Park geleneksel ve doğal kağıt yapımıyla farklı bir çalışma ile resimlerini gerçekleştirmiş. Heykel sanatçısı Ekber Sursal kendi stüdyosunda şiirsel ve anıtsal heykeller yapmıştı.
[UHA Haber Ajansı, 02 Haziran 2022]