ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:19 Trabzon’un Akçaabat ilçesinde yapımı tamamlanan İbrahim Erdemoğlu Spor Lisesi Kompleksi’nden notlar!
10:30 (TSKB) Başekonomisti ve Direktörü Ünüvar, “Mavi ekonomiyi, etki yatırımların finansmanı içerisinde yer alabilecek mavi tahvilleri de ajandamıza eklememiz gerekiyor”
10:02 NATO Savunma Bakanları Toplantısı’ndan notlar!
09:25 Zeytinyağı piyasası ve küresel ısınma
09:14 Ortadoğu için kader seçimi: Trump mı Harris mi?
08:53 Alman hükümetinin tartışmalı güvenlik paketinde neler var?
07:34 Kitap: Sağlıklı bir toplum, sağlıklı bireylerden geçiyor!
07:15 Ukrayna’daki İngiltere – ABD Rekabeti!
06:02 Biden İsrail’in İran’ın Nükleer Tesislerini Hedef Almasına Karşı
02:27 BakanTunç, “Adalet ve eğitim kalkınmanın ön şartı”
02:19 TBMM’de bütçe maratonu başlıyor
00:51 Florlu sera gazlarına ilişkin yönetmelik yayımlandı
00:37 Almanya’nın Düzensiz Göçü Önleme Çabaları
00:30 Dünya Gıda Üretimi Su Krizi Nedeniyle Risk Altında
00:29 Yılmaz: “2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifimiz, bu kazanımlarımızı sürdürülebilir hale getirecek”
00:23 İsrail’in Hamas lideri Yahya Sinvar’ı öldürdüğü iddia edildi
00:18 Trabzon’un Akçaabat ilçesinde yapımı tamamlanan İbrahim Erdemoğlu Spor Lisesi Kompleksi’nden notlar!
00:11 İzmir-Bremen hattında ticaret-bilim-kültür zirvesi
11:35 Pazar günü 81 ilde eş zamanlı orman temizliği yapılacak
11:12 Kocaeli Atılım Lisesi Arkadaşlığı Sahneye Taşındı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

TBMM Başkanı Şentop: Başkenti Kudüs olan bir Filistin Devleti’nin kurulması en büyük mücadelemizdir

TBMM Başkanı Şentop: Başkenti Kudüs olan bir Filistin Devleti’nin kurulması en büyük mücadelemizdir
27 Kasım 2021
425
A+
A-

MADRİD-UHA HABER / TBMM Başkanı Mustafa Şentop, İspanya’nın başkenti Madrid’de düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı Parlamento Birliği (İSİPAB) Koordinasyon Toplantısı’nın açılışında yaptığı konuşmada, “Başkenti Kudüs olan bir Filistin Devleti’nin kurulması hala en mühim meselemiz, en büyük mücadelemiz” olduğunu söyledi.

TBMM Başkanı Şentop, İslam coğrafyasının gündeminin merkezinde maalesef kriz, çatışma ve hukuksuzlukların yer aldığına dikkat çekerek, başta Filistin ve Kudüs davası olmak üzere, bölgede yaşanan ve çözümleri ancak ortak adımlarla mümkün kılınabilecek sorunları ele almak ve uluslararası gündemin üst sıralarında tutmak gerektiğine inandığının altını çizdi.

“Birlik olmanın, beraber hareket etmenin sağlayacağı manevi ve maddi gücün farkındayız”

“Müslümanlara karşı önyargı, tahammülsüzlük, ayrımcılıkla en yoğun bir şekilde karşılaşarak baskı ve zulüm altında din ve kimliklerini muhafaza eden bu kardeşlerimize yönelik ilgi ve desteğimizi hassasiyetle muhafaza etmemiz gerektiğine inanıyorum” diyen Şentop, “İSİPAB olarak bu kardeşlerimizin mağduriyetlerini, ihtiyaçlarını ve taleplerini yakından takip edecek mekanizmaları hayata geçirmemiz gerektiği kanaatindeyim” şeklinde konuştu.

TBMM Başkanı Şentop, Dünyadaki insanları birleştirecek en güçlü değerlerin biz Müslümanların içinde ve arasında olduğuna vurgu yaparak, dünyada 2 milyara yaklaşan nüfusuyla ve stratejik coğrafyalarda yaşamanın önemiyle Müslümanların dünya ekonomisindeki gücü ve tesirindeki eksikliği üzerine uzun uzun düşünmesi gerektiğini hatırlattı.

“Birlik olmanın, beraber hareket etmenin sağlayacağı manevi ve maddi gücün farkındayız” diyen Şentop, “Allah’ın ipine sımsıkı sarılmamız icap ediyor. İhtilafa düştüğümüzde, gücümüzün azalacağını, rüzgarımızın, havamızın azalacağını Rabbimiz beyan ediyor” dedi.

“Filistin Devleti’nin kurulması hala en mühim meselemiz, en büyük mücadelemizdir”

TBMM Başkanı Şentop, Avrupa ülkelerinin iki dünya savaşı yaptığını ancak 20. yüzyılın ikinci yarısından itibaren barışıp, anlaşarak ortak değerleri ve menfaatleri öne çıkardıklarını ve bu şekilde güçlendiklerini ifade etti.

  Şentop, geçmişte ve bugünde birbiriyle çatışma ya da ayrışma için sebepleri olmayan Müslüman ülkelerin de bir araya gelerek adil bir dünya kuruluşu için mücadele vermesi gerektiğinin altını çizdi.

“Birbirimize güvenelim, birbirimize inanalım, başkalarına, başkalarının kararlarına bakmak yerine istişare edip ortak menfaatlerimizi gözeten kararları biz verelim” diyen Başkan Şentop, “Eğer biz kendi sorunlarımızı çözmez isek biz kendi kararlarımızı vermez isek o sorunları çözmek için başkaları gelip bizim coğrafyalarımızı ateş çemberi içine alıp kendi menfaatlerine göre dizayn etmeye çalışacaklardır”dedi.

TBMM Başkanı Şentop, İSİPAB olarak Filistin davasındaki dayanışmanın sarsılmadan devam edeceğine hiçbir kuşkusu olmadığını belirterek,  “Yarım asrı geride bırakan İslam İşbirliği Teşkilatının kuruluş amacını teşkil eden Filistin Davası, Mescid-i Aksa’nın ve Kudüs-ü Şerif’in müdafaası; yani 1967 sınırları temelinde, bağımsız, egemen ve başkenti Kudüs olan bir Filistin Devleti’nin kurulması hala en mühim meselemiz, en büyük mücadelemizdir” şeklinde konuştu.

Üç semavi dinin kutsal mekanlarının yan yana durduğu söyleyen Mustafa Şentop,  “ilk kıblemiz Mescid-i Aksa’yı barındıran, Peygamberler şehri Kudüs’ün tarihi ve hukuki statüsünün muhafazası, sadece Müslümanlar için değil tüm insanlık için önemli bir görev ” olduğuna dikkat çekti.

“Göç meselesinin kimseyi mağdur etmeden çözülmesi büyük önem arz etmektedir”

Afganistan’ın, Suriye’nin, Yemen’in ve daha nicelerinin içinden geçtiği zorlu durumlara ilişkin ortak bir tavırla hareket etmeleri gerektiğine işaret eden Şentop, İslam ülkelerinin güvenlik ve istikrarına, halkların barış ve refahına katkı sağlamak için gerek insani ihtiyaçların karşılanması gerekse aralarında ihtilaf yaşayan müslüman kardeşlerimizin aralarının bulunması, barıştırılması hususlarında İSİPAB olarak öne çıkmamız, yapıcı ve yol gösterici bir tutum benimsememiz gerektiğini ifade etti.

“Güney Asya’da Rohingyaların Myanmar’a güvenli, gönüllü, onurlu ve kalıcı şekilde geri dönüşleri, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin maruz bırakıldığı izolasyonun sona ermesi ve Batı Trakya’da yaşayan Müslüman Türk Azınlığı ile Uygur Müslümanlarının temel hak ve hürriyetlerinin korunmasının da büyük önem taşıdığını” açıklayan TBMM Başkanı Şentop, “Vatanlarından, memleketlerinden ayrılmak zorunda kalan göçmenlerin durumuna çare olabilmek için azami dayanışma ve iş birliği gerektiren konularda tek ses olmamız elzemdir”dedi .

Şentop, bütün dünyayı ve özellikle bölgemizi ilgilendiren göç meselesinin kimseyi mağdur etmeden çözülmesinin büyük önem arz ettiğini belirterek,  bu bağlamda ortak çaba ve gayret hem Müslüman hem de insan olmanın bir gereği olduğunu, İSİPAB’ın bu kapsamda kendilerine İslam dünyasının meseleleri ve dertleri ile ilgili verimli ve faydalı bir meşveret zemini sunduğunun altını çizdi.

Bölgede yaşanan gelişmeler göz önünde tutulduğunda İSİPAB’ın gelecek dönemde daha aktif ve girişimci bir tutum benimsemesi gerektiğini ifade eden Şentop, “Paylaşım, Vicdan ve İslam: Filistin, Göç ve Afganistan” konulu 16. İSİPAB Konferansı’nın da 9-10 Aralık tarihlerinde İstanbul’un ev sahipliğinde düzenleneceğini kaydetti.

[UHA Haber Ajansı, 27 Kasım 2021]

ETİKETLER: , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.