ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:32 Tunceli ve Ovacık’a kayyum atamalarına muhalefetten tepki: ‘İrade gaspıdır, hukuki değildir’
10:22 İçişleri Bakanlığı, Tunceli ve Ovacık Belediyelerine görevlendirme yaptı
07:40 Adalar Müzesi’nden yeni sergi
07:19 Gazze’de İsrail’in suç ortağı ABD’den Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin İsrailli üst düzey yetkililerle ilgili yakalama kararına tepki: “Kararı reddediyoruz”
07:00 Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, “AK Parti, 11 milyonu aşkın üyesiyle Türkiye’nin en büyük sivil toplum hareketidir”
06:50 Kocaeli Ticaret Odası’nın standına 2. Uluslararası Sağlık Turizmi Fuarı’nda yoğun ilgi
06:34 TÜBİSAD: Türkiye’nin geleceğini bilişim sektörü, bilişim sektörünün geleceğini ekosistem ekonomisine geçiş belirleyecek
06:32 Asya Açılımı’nın jeopolitik yansımaları
06:29 Suudi Arabistan’ın “Vizyon 2030” Reformlarının arka planı
06:20 Gazze’de katil soykırımcı İsrail’in suç ortağı ABD’den Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin İsrailli üst düzey yetkililerle ilgili yakalama kararına tepki: “Kararı reddediyoruz”
06:14 Katil Netanyahu için tutuklama kararı: Şimdi ne olacak?
06:00 Kocaeli Folklor Spor Kulübü şampiyonluk ünvanını korudu
00:50 Yılmaz: UCM’nin katil soykırımcı Netanyahu için tutuklama kararı insanlık için dönüm noktası
00:43 Kocaelili Hakem Arzu Görgün’e uluslararası görev
00:38 Usulsüz çakar kullananlara yeni cezalar belli oldu
00:30 Ruhsatsız silah taşıyanlara dört yıl hapis cezası
00:12 TUSAŞ’tan Çanakkale temalı HÜRJET paylaşımı
00:06 Hafta sonu kar geliyor
00:06 Irak ve Suriye’nin kuzeyinde 9 terörist etkisiz hale getirildi
00:03 Bakan Fidan’dan BRICS açıklaması: Ortaklıkla ilgili bir teklif aldık
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Bakan Pakdemirli, “Çiftçimizin, üreticimizin, besicimizin, yetiştiricimizin sayesinde bu ülke ekonomisi senede 335 milyar lira üretim ve gayrisafi milli hasıla üretiyor.”

Bakan Pakdemirli, “Çiftçimizin, üreticimizin, besicimizin, yetiştiricimizin sayesinde bu ülke ekonomisi senede 335 milyar lira üretim ve gayrisafi milli hasıla üretiyor.”
23 Haziran 2021
382
A+
A-

UHA HABER / Iğdır’da Kayısı Hasadı Şenliği’nde konuşan Bakan Pakdemirli, “Çiftçimizin, üreticimizin, besicimizin, yetiştiricimizin sayesinde bu ülke ekonomisi senede 335 milyar lira üretim ve gayrisafi milli hasıla üretiyor.” dedi.

Bekir PAKDEMİRLİ - Tarım ve Orman BakanıBazı incelemelerde bulunmak üzere Iğdır’a gelen Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, Türkiye-İran sınırındaki Aralık ilçesi ile Ağrı Dağı arasında yer alan Erozyonla Mücadele sahasını inceledi, yetkililerden bilgi aldı.

Daha sonra Melekli beldesine geçen Pakdemirli, burada düzenlenen kayısı hasadı şenliğine katıldı. Şenlikte kurulan fuarları gezen Pakdemirli, çiftçilerden ürünler hakkında bilgi alıp sohbet etti.

Pakdemirli, burada yaptığı konuşmada, Türkiye’nin dünyadaki önemli kayısı üreticilerinden olduğunu belirtti.

“Kayısıyla ilgili hep Malatya ile Elazığ arasında bir çekişme olurdu ama görünüyor ki artık Iğdır da bu işte iddiayı koymuş durumda.” ifadesini kullanan Pakdemirli, şöyle devam etti:

“Yani Iğdır da iddialı olduğunu gösteriyor. Çeşitleriyle, farklılıklarıyla ve iri çeşitleriyle hakikaten farklı bir yere geldiğini de gösteriyor. Kabaca baktığımız zaman Türkiye dünyada birinci sırada, üretimde, ihracatta da birinci sırada. Kabaca yarısı taze tüketiliyor. Iğdır da bunun önemli bir miktarını üretmeye başlamış. Yaklaşık 40 bin dekar alanda 400 bin ağaç yaklaşık da 40 bin ton üretim var. İnşallah Iğdır daha da fazlasını yapmaya aday.”

Pakdemirli, çok yoğun bir program için Iğdır’a geldiklerini ve Meteoroloji Bölge Müdürlüğünün açılışını yaptıklarını aktararak, “Bakanlığımızın ve benim de çok önem verdiğim bir birimini kazandırdık. Iğdır’a bir bölge müdürlüğü açtık. Bölge müdürlüğü özellikle küçük illerde son derece önemli, kamunun oraya yerleşmesi, orayı bir ilgi ve çekim merkezi haline getiriyor. Biz bakanlıkta bölge müdürlüğü konusu açıldığı zaman Kars’a mı, Iğdır’a mı, Ağrı’ya mı olsun, ben özellikle kesin bir ağırlık koyarak dedim ki Iğdır’a yapacağız.” diye konuştu.

“DESTEK BİZDEN, ÜRETMEK SİZDEN, BEREKET DE ALLAH’TAN”

Bakanlık olarak Iğdır’da kayısı üretiminin geliştirilmesi ve üreticinin gelirinin artırılması için her şeyin seferber edileceğini aktaran Pakdemirli, şöyle konuştu:

“Topraklar güzel, verimli ama su ve sulamayla ilgili her ne kadar bizdeki rakamlar farklı da olsa burada eskiyen sulama sistemlerini hızlı bir şekilde yenilemek için çaba ve gayret ortaya koyacağız. İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzün projeleriyle 2 bin 300 dekar yeni kayısı bahçesi burada gerçekleşti. Bunun anlamı şu; Iğdır’da kayısı bahçeleri son 3 senede toplamda yüzde 5 büyüdü. Bakanlık olarak kayısıya birçok destek veriyoruz. Fidan desteği 100 ile 300 liraya kadar dekarda, mazot, gübre desteği 23 lira dekarda, organik gübre desteği organik yapıyorsak 50 ile 100 lira dekarda, iyi tarım uygulama desteği 20 ile 40 lira dekarda, üstüne küçük aile işletme desteği, toprak analizi desteği, TARSİM desteği, yatırım desteği, kredisi, kırsal kalkınma. Siz yeter ki üretin. Destek bizden, üretmek sizden, bereket de Allah’tan. Yani biz sizler üretin diye bu işin hep arkasında olacağız.”

“SUYUN PARASI UCUZ DA OLSA MÜCEVHER GİBİ, ALTIN GİBİ DAVRANMAMIZ GEREKİYOR”

Pakdemirli, Türkiye’de bu yıl kuraklığın yaşandığını ve kuraklıkla suyun öneminin daha da ortaya çıktığını hatırlatarak, şunları kaydetti:

“Allah’a şükürler olsun Türkiye bugün ihracatının fazlasını veren, her yıl ihracatını arttıran, üretimini arttıran, cumhuriyet tarihinde üretim rekorları kıran bir ülke haline geldi. Bu sene kuraklığı yaşıyoruz, hububatta yaşadık, meyvede yaşadık, birçok alanda yaşadık. İnşallah rabbim bir daha bu coğrafyaya kuraklık vermesin ama suya da eskisi gibi davranmayacağız ‘sudan ucuz’ demeyeceğiz. Suyun parası ucuz da olsa mücevher gibi, altın gibi davranmamız gerekiyor. Çünkü tüm Türkiye’nin su kaynaklarına baktığımız zaman yüzde 70’ini bizler, tarımın paydaşları tüketenleriz. O yüzden bu suyu tüketirken üretime daha fazla yönlenecek şekilde, daha az kayıp oluşturacak şekilde hep beraber inşallah kullanacağız.”

“DİJİTAL TARIM PAZARINA TÜM ÜRETİCİLERİMİZİ DAVET EDİYORUM”

Iğdır kayısısının kalitesinin ve katma değerinin daha çok arttırılmasının yolunun bulunması gerektiğine dikkati çeken Pakdemirli, “Coğrafi işaretimiz zaten var ama özellikle coğrafi işaretli Iğdır ürünlerini uzak coğrafyalarda da satmayı ve bunlardan da gelir elde etmeyi hepimizin öğrenmesi lazım. Bugün artık internet çağını, aradaki mesafelerin kapandığı bir çağı yaşıyoruz. Bu anlamda da bakanlık olarak ortaya koyduğumuz bir proje var, Dijital Tarım Pazarı diye. Dijital Tarım Pazarı’nı kullanarak Iğdır’daki kardeşim Edirne’deki Ayşe teyzeye kayısısını taze veya kuru olarak satma imkânına da ulaşabilecek.” değerlendirmesinde bulundu.

“ÜRETEN SİZLERSİNİZ, BUNDAN DOLAYI TEŞEKKÜR EDİYORUZ”

Bakanlık olarak çiftçi ve üretici için aralıksız bir şekilde çalıştıklarını, çiftçilerin sorunlarını çözmek için projeler ürettiklerini belirten Pakdemirli, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ülkemizin dört bir yanında aynı hevesle, aynı hedef üzerinde çalışıyoruz. Her sabah, her gün kalktığımızda farklı bir yerdeyiz. Belki gezmiş olduğumuz illerin sayısı 500’ü geçti, her bir ile beşer, altışar defa da gidilmiş oldu. Bakanlığımız her gün, her sabah çiftçimiz, üreticimiz, besicimiz, yetiştiricimiz için çalışıyoruz. Sizler eğer bir problem yaşıyorsanız bizler de o problemi içimizde hissediyoruz, sizler eğer gece uyumuyorsanız bizler de gece uyumuyoruz. Gece sizin ışıklarınız açıksa bizim de ışıklarımız açık, sizler için çalışıyoruz. Sizler için plan, proje ve dertlerinize derman üretmeye çalışıyoruz. Üreten sizlersiniz, bundan dolayı teşekkür ediyoruz. Çiftçimizin, üreticimizin, besicimizin, yetiştiricimizin sayesinde bu ülke ekonomisi senede 335 milyar lira üretim ve gayrisafi milli hasıla üretiyor. Bunda tabi en başta emeği olan sizlere çok çok teşekkür ediyorum.”

AZERBAYCAN VE KARABAĞ’DAKİ SON GELİŞMELER

İran, Nahçıvan ve Ermenistan sınırında yer alan kentin üç ülkeye komşu olması ve dört ülke topraklarını bir arada barındırmasından dolayı oldukça önemli bir il olduğuna dikkati çeken Pakdemirli, “Tabi ki Azerbaycan ve Karabağ’daki son gelişmelerden dolayı da ister istemez Iğdır çok daha önemli olacak. Iğdır zaten çok güzel bir ilimiz, önemli bir ilimiz, iyi bir tarım kentimiz ama bununla beraber eğer komşularımız dostane ilişkiler yaşamış ve yaşatmış olsalardı sadece transit gelirleriyle Iğdır değil tüm komşularımıza yetecek kadar önemli bir yol trafiği burada olacaktı. Bundan sonrası için bu coğrafyada kartların tekrar karılması ve Karabağ ile ilgili gelişmelerden sonra ben inanıyorum ki Iğdır’ımız çok daha farklı bir yere gelecek.” diye konuştu.

Pakdemirli, program sonunda örnek çiftçilere plaket verdikten sonra şenliğin gerçekleştirildiği bahçedeki ağaçlardan kayısı hasadı yaptı.

***

Neden https://www.uhahaberajansi.com/?

Bağımsız bir haber ajansı olarak amacımız, insanlara hakikati ulaştırarak ülkede gerçek bir demokrasi ve özgürlük ortamının yeşermesine katkı sunmak. Bu nedenle abonelikten elde ettiğimiz geliri, daha iyi bir ajans gazeteciliğini hayata geçirmek, okurlarımızın daha nitelikli ve güvenilir bir zemin üzerinden bilgiyle buluşmasını sağlamak için kullanıyoruz. Çünkü banka hesabını şişirmek zorunda olduğumuz bir patronumuz yok; iyi ki de yok.

Bundan sonra da yolumuza aynı sorumluluk bilinciyle devam edeceğiz.

Bu yolculukta bize katılmak ve bir gün habersiz kalmamak için
Bugün  https://www.uhahaberajansi.com/’a Abone Ol.

https://www.uhahaberajansi.com/; seninle güçlü, seninle özgür!

[UHA Haber Ajansı, 23 Haziran 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.