ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
15:29 İsrail Türkiye Sınırına Yanaşır mı?   
10:43 CHP’li Kanko: Vatandaşa, diğer ülkelerin kabul etmediği ve gümrüklerden geri dönen gıdalar yediriliyor!
10:19 Küresel gıda fiyatlarında 18 ayın en hızlı artışı!
09:24 Enflasyon ATM’leri Nasıl Vuruyor? Kaynak: https://turk-internet.com/enflasyon-atmleri-nasil-vuruyor/
07:49  İzmirlinin öncelikli ihtiyaçlar listesi
07:31 Azerbaycan’ın JF-17 talebi: Türkiye kilit rol oynayabilir
07:15 Trump’ın Kongre Baskını Davasında Kritik Gelişme
07:01 Avusturya’da Özgürlük Partisi’nin Başarısı: Avrupa’da Aşırı Sağ Zaferlerine Bir Yenisi Daha Eklendi
06:37 Bakan Göktaş, “Kadına Yönelik Şiddet Araştırması’nın saha çalışmaları başlıyor”
06:21 Bakan Kurum’dan Kahramanmaraş’ta sanayi esnafına 1,5 milyon Tl’lik destek açıklaması
00:43 Yozlaşmanın İpuçları-3
00:39 TBMM’de ‘Geçen Hafta’
00:35 Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Türkiye’de ne diyorsak, BM kürsüsünde de aynı cümleleri kurmaktan asla çekinmiyoruz”
00:33 Antalya Altın Portakal Film Festivali başladı…
00:21 Adalet Bakanı Tunç, Azerbaycan’da çeşitli temaslarda bulundu
00:20 Denizden kıyıya sanat yolculuğu…
00:18 Kriter’in Eylül Sayısı’nda: İsrail Batı’yı Esir Aldı | Soykırım Devam Ediyor
00:09 Üniversite ve Yüksek Okul mezunu Türk gençlerini okul bittikten sonra onları bir araya getiren Inter Talenten Vakfı
00:07 TBMM Başkanı Kurtulmuş, CNN Türk’teki “Hafta Sonu” programında gündeme ilişkin soruları yanıtladı
00:05 CHP neden birinci parti olma konumunu kaybetti?
TÜMÜNÜ GÖSTER →

‘1000 girişimciden 1’i başarılı oluyor’ 

‘1000 girişimciden 1’i başarılı oluyor’ 
20 Kasım 2021
574
A+
A-

İSTANBUL-UHA HABER / Turkuvaz Medya Grubu’nun haftalık ekonomi dergisi Para tarafından online olarak gerçekleştirilen ‘5. Yeni Nesil Girişimcilik Zirvesi’ndeki özel oturumda, Arizona Üniversitesi Girişimcilik Programı Yöneticisi ve Washington Üniversitesi Medical School Bioilaç Girişimcilik Programı Direktörü Prof. Dr. Emre Toker Zirve’deki sunum yaptı.

‘1000 girişimciden 1’i başarılı oluyor’ 

Prof. Dr. Emre Toker Zirve’deki sunumuna; “Neden başarılı girişimcilik bu kadar nadir sorusuna cevap vermek istiyorum” diyerek başladı.

1000 girişimciden sadece birinin başarılı olabildiğine dikkat çeken Toker, başarısız girişimlerim otopsisi yapıldığında bilgi eksikliği, bilge bir tutum geliştirilmemesi yani deneyim eksikliği ve yapması kolay ama zaman alan bir sürü sıkıcı işlerin yapılmaması gibi üç ana nedenin ortaya çıktığını söyledi. 

Başarılı bir girişimci olabilmek için ilk adım olarak çözülme zamanı gelmiş bir problemi bulmak gerektiğini ifade eden Emre Toker, şunları söyledi:  

“İkinci adım iyi ve farklı disiplinlerden bir takım yaratabilmek. Üçüncü adım ise bu problemin çözümü için düşünmek. Birçok potansiyel çözüm üzerinde durup bariz olmayan çözümlere yoğunlaşmak. Bir çözüme yaklaştığınız zaman bundan söz ettiğiniz kişilerin yarısının ‘yok canım bu olmaz’ demesi iyi bir sinyal olacak. Çünkü bariz olmayan bir çözüme yaklaşıyorsunuz. Ondan sonraki adım da doğrulamak/yanlışlamak. Aklınıza gelen 100 çözümün sadece bir tanesi çalışabilir. Bunların hangisinin çalışabileceğini çabuk ve ucuz bir şekilde öğrenerek, doğrulamak da çok önemli bir adım. Sonuç olarak bir plan sunacaksınız, bu planın da iki kısmı olması tercih ediliyor, bir tanesi ‘big think’ dediğimiz büyük düşünmek, yani aklımızdaki çözüm başarılı olursa bu firma ne kadar büyüyebilir, diğeri de bunun yanı sıra ‘start small’ dediğimiz, zekanızı gösteren en ufak nerden başlayabilirim sorusuna cevap vermek. Yani burada başarısız olursanız daha da büyümek için çalışmaya gerek olmadığını düşünebileceğiniz bir yer var mı? Burada başarısız olursam bırakayım ben bu işi diyebileceğiniz bir alan var mı? Dediğim gibi bu girişimciliğin kolay tarafı, çoğu girişimci bu aşamalarda ölüyor.” 

Girişimciliğin diğer aşamasının ise bilgelik aşaması olduğunu anlatan Emre Toker, iyi girişimcilerin önümüzdeki 5-10 sene boyunca nerede problem çıkabileceğine ilişkin devamlı olarak çalıştığını bir anlamda kendilerine problem aradığını söyledi.

Toker, “Bu öğrenilebilir bir yetenek. Bunun yanı sıra girişimcilerin reddedilme korkusunu aşması gerekiyor. Karşınızdaki kişi size ‘Ya sen ne aptalsın, seninle hiçbir zaman çalışmam’ demesi ihtimaline de hazırlıklı olmanız, bununla mücadele etmeniz gerekir. Bu çok önemli ve zor bir aşamadır. Tabii yaratıcı düşünmek ve başarısızlıktan korkmamak da en iyi girişimcilerin ortak noktaları arasında önemli yapı taşlarındandır. Tüm bunları alçakgönüllülük ve kendine güvenle birleştirip, herkesi dinleyip, değerlendirip kendi kararını vermek girişimciliğin olmazsa olmazlarındandır” dedi.  

30 bin dolarlık işlemi 8 liraya yapmayı başaran Türk Bilim Adamı Utkan Demirci'den çarpıcı açıklamalar

Sentez Medya Grup Başkanı ve Para Dergisi Bilişim Yazarı Musa Savaş‘ın moderatörlüğünde yapılan Zirve’nin ilk paneli “Sanayiyi Dönüştürmek” konusu işlendi. 

SabancıDx CEO’su Doğuş Kuran, sanayi şirketlerinin değişim ve dönüşümü tek başlarına yapamayacaklarını zaman içinde anladıklarını söyledi. IOT 4.0 ve endüstri 4.0 gibi gelişmelere bakıldığında sanayi şirketleri için en zor kısmın çok geride kalan teknolojilerle bu dönüşüme ayak uydurmaya çalışmaları olduğuna dikkat çeken Kuran, sanayi şirketlerinin yeni nesil yaklaşımlara destek olmak zorunda olduğunu ifade etti.  

Kuran; ‘İş ortaklarımızı ve girişimcilerimizi ortak hedefler belirleyerek dünya standartlarına getirmek için çalışıyoruz. Şirket olarak da yurtdışında yapılanmayla büyümeyi devam ettirmek istiyoruz. İnsanımızın işini kaybetmeyeceği güvencesiyle bu dönüşümü anlaması kabul etmesi ve öğrenmesi gerekiyor. Metal yaka diyeceğimiz robotlar hayatımıza girdi buna rağmen çalışan sayımızda büyüme devam etti. İş hacmimiz gittikçe de büyüyor. Sabancı Holding çalışanları olarak, bunu anlayarak çalışmalarımıza devam ediyoruz” dedi. 

Panelde konuşan IFS Türkiye CEO’su Ergin Öztürk, Türkiye’de 20 globalde 40 yıllık geçmişe sahip olduklarını hatırlatarak, IFS’nin iş kurup büyümeye başlayan girişimcilerle çalıştığını söyledi. Engin Öztürk,  verdikleri hizmetleri şu şekilde açıkladı:  

“Pazar,  şirketler, ekipler büyüdükçe, verimsizlik ve kaçaklar başlıyor. İşi kuran kişi, şirketi büyütmek için profesyonellerden yardım alıyor, fakat bu profesyoneller kendi bölümlerini çözerken, büyük resme bakmayabiliyor. IFS olarak bir şirket nasıl büyütülür, dijital dönüşümden nasıl yararlanır ve insanla teknoloji nasıl birleştirilir noktasında şirketlere destek veriyoruz. Kısacası şirketlerin nefesleri kesilmeden devam etmeleri için hep yanlarında oluyoruz:”  

Farklı endüstri kollarında çok sayıda şirketle çalıştıklarını ifade eden Öztürk, her şirkete aynı formülü kullanmanın mümkün olmadığını söyledi. Herkesin durumunun kendine özgü olduğunu, bu nedenle de söz konusu duruma göre formül ürettiklerinin altını çizen Öztürk, “Kısacası hap bir çözüm yok. Şirketlerin ne yapması gerektiğini iyi çalışması gerekiyor” dedi.  

MESS Teknoloji Merkezi Grup Direktörü Efe Erdem MESS’in sanayi çatı kuruluşlarından biri olduğunu hatırlatarak, sanayide dijital dönüşümün uzun süredir konuşulduğunun altını çizdi. Bu dönüşümde firmaların net yol haritasına sahip olmadıklarını, ne yapılması gerektiğine dair planlarının olmadığına dikkat çeken Erdem sözlerine şöyle devam etti:  

“Öncelikle insan kaynağı ve yetkinliğe yatırım yapmak gerekiyor. Biz de bunun üzerine dijital gelişim için sektörde, somut çözüm ve hizmet sunmaya karar verdik. İstanbul Ataşehir’de kurduğumuz dijital fabrikamızda, hakiki üretim yapan en yenilikçi ve en iyi uygulamaları bir araya getirip, öğretip fiilen uygulama için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Dijital fabrika sürekli yenileniyor, dünyadaki gelişmelerle yenilenen ortam ile metal sektöründe yılda 50 bin kişiye çok kapsamlı eğitimler veriyoruz ve yetkinlik kazandırıyoruz.”    

Net yol haritası için dijital dönüşüm olgunluk değerlendirmelerini, spesifik projelerden oluşan net adımlarla belirlediklerine dikkat çeken Efe Erdem, “Son yıllarda Türk sanayicileri ve sanayisi girişimcilerle iş birliği konusuna çok daha yatkın” dedi.  

30 bin dolarlık işlemi 8 liraya yapmayı başaran Türk Bilim Adamı Utkan Demirci'den çarpıcı açıklamalar

‘Girişimlerle Dönüşmek’ paneli gerçekleştirildi 

Arya Yatırım Direktörü Özlem Eke Tümer’in moderatörlüğünü üstlendiği ‘Girişimlerle Dönüşmek’ panelinde girişim ekosistemine yatırım yapan üç büyük kurumsal şirketin temsilcileri, girişimcilerin şirketlerin hayatına katkısına dikkat çekti. Arya Yatırım Direktörü Özlem Eke Tümer, kadın liderlere yatırım yaptıklarını ve kadınların melek yatırımcı olması için çalıştıklarını aktararak, bu sene yatırımlarını iki katına çıkarıp, 8 kadın liderin şirketine yatırım yaptıklarını ve tüm kadınları projeleriyle beklediklerini ifade etti. 

Türk Telekom Strateji Planlama ve Dijital Genel Müdür Yardımcısı Barış Karakullukçu, 9 yıldır devam ettikleri Türk Telekom PİLOT programında 91 mezuna ulaştıklarını, geçen sene 5 milyon TL olan nakit desteğin, bu yılsonunda toplam 9 milyon liraya ulaşacağını söyledi. Girişimcilere yapılan yatırımın şirketlerin dönüşümüne katkı sağladığını ifade eden Karakullukçu, “180 yıllık bir kurumun 9 yılda yapılan çalışmalarla dönüşmesini beklemek çok gerçekçi olmaz. Türkiye’nin dijital dönüşümünü, iletişim omurgasını destekleyen bir şirket olarak farkındayız ki her şey sadece büyük şirketlerden gelmeyecek. 51 milyon müşterimize, ‘Girişimcilerimizle nasıl değer yaratırız ve girişimleri nasıl büyütürüz’ diye bakıyoruz. Yapay zeka ve telco tabanlı girişimleri destekliyoruz” dedi. 

2021’de yatırım yapılan şirket sayısını iki katına çıkardıklarını, hedeflerinin 20 şirket olduğunu, ancak 18 şirketin kriterlere uygun olarak yatırım aldığını kaydeden Karakullukçu, “TTVentures ile birlikte en başarılı 5 şirketi, tüm dünyada yatırım alarak unicorn olabilmesi için destekliyoruz” dedi. 

Vestel Ventures Genel Müdürü Metin Salt ise panelde girişimciler ve büyük kurumsal şirketler arasındaki ilişkiye değindi.

Salt, Pandeminin de ortaya koyduğu belirsizlik ortamında ‘deneyen şirketler’in ihtiyaç haline geldiğini ifade eden Salt, “Sistemi oturmuş bir şirketin deneme yapması çok kolay değil. Denemenin en iyi yolu bunu bir girişimle yapmaktır. Bunu da küçük, hızlı ve görece olarak ucuz yapmalısınız. Kaçınılmaz olarak girişimcilik ekosistemi ile büyük şirketlerin el ele yürümesi gerekiyor” diye konuştu. 

Şu anda 25 girişime yatırımları olduğunu belirten Salt, var olan ürünlere yeni özellikler eklemek, yeni ürünler üretmek ve yeni sektörlere girmek için girişimcilerle çalışmanın en iyi yol olduğunu kaydetti. Öte yandan çalışanların girişimci gibi düşünmesini sağlamanın çok önemli bir kültürel dönüşüm sağladığını vurgulayan Salt, kurum içi girişimcilik programından mezun olan kişiler arasında da yatırım sağlanan şirketler olduğunu söyledi. 

Migros Perakende Operasyonları İcra Kurulu Üyesi Mustafa Bartın da Migros’un 2013’te yatırım yaptığı TazeDirekt hakkında detaylar vererek, bu deneyimden kurumsal olarak edindikleri tecrübeleri paylaştı. “Biz TazeDirekt yatırımını çok bilinçli olarak bir girişim ekosistemini desteklemek üzere yapmadık. Açıkçası başkası almasın diye devraldık, bizim Genel Müdürümüzün burnu çok iyi koku alır. Hatta pazarlık sırasında ben ‘çok para’ dedim, ‘yok dokunma dedi. Fakat kapanmış siteyi yeniden canlandırırken çok şeyler öğrendik” diye konuşan Mustafa Bartın, şöyle devam etti:  

“Start-up’lar oturmuş kültürleri değiştiremez. Öte yandan bu kültürleri kötülemeye de gerek yok. Biz burada bir maden var dedik. Biz TazeDirekt eliyle sanal marketi dönüştürdük. Start-up ruhu denilen hikâyeyi anladık. Onun psikolojik bir şey olduğunu fark ettik. Kuvvetli kültürel unsurlarımızı tutalım ve parazitleri temizleyelim dedik. Sosyal medya dilini öğrendik. Aralarında çok tartıştıklarını, ama hiç politika yapmadıklarını ve hep sonuç odaklı olduklarını, herkesin her şeye karıştığı ve birbirlerine kenetlendikleri bir çalışma ortamları olduğunu ve bundan olumlu sonuçlar aldıklarını gördük.” 

Tarım Ormanının Geleceği Zirvesi' 15 Ekim'de İzmir'de - (UHA) Uluslararası Haber Ajansı

HABER : Semra ERDOĞDU

[UHA Haber Ajansı, 20 Kasım 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.